Zagreb Film Festival ove godine od 8. do 15. studenog

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. lipnja 2020. - 8:51
Autor: 

Ovogodišnje, osamnaesto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 8. do 15. studenog i već tradicionalno u svom će natjecateljskom programu predstaviti filmove novih međunarodnih i domaćih autora.

Rok za prijavu filmova za natjecateljski program otvoren je do 23. kolovoza za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova, odnosno do 27. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova, program Kockice.

Filmovi u tri glavna natjecateljska programa konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Uz glavni natjecateljski program, publika će i ove godine moći pratiti neke stare i neke nove filmske programe (Velikih 5, Ponovno s nama, Moj prvi film, Bibijada), a program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

U sklopu Industrije deveti put održat će se radionica Moj prvi scenarij, za koju su također upravo otvorene prijave za sudjelovanje. Radionica je namijenjena filmaši(ca)ma koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film, a rok prijave je 20. kolovoza.

Bit će odabrano ukupno šest sudionika/ca radionice: dvoje iz Hrvatske, četvero iz Europe, uključujući sudionike/ce iz zemalja članica potprograma Media (Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Turska).

Radionice za mlade vode A. Nuić i O. Sviličić

Mladim autorima u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film pomagat će Antonio Nuić i Ognjen Sviličić, uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi, najavljeno je sa ZFF-a.

Najbolji projekt radionice po izboru mentora bit će nagrađen s dodatnih šest mjeseci online mentorstva po završetku radionice.
Radionica je besplatna za sve polaznike, a suorganiziraju ju ZFF i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

U prethodnih osam izdanja radionice sudjelovalo je ukupno 48 projekata iz različitih europskih država, od čega 17 hrvatskih koji su na sigurnom putu prema realizaciji. Tri vrlo uspješna filma čiji su scenariji razvijani na toj radionici već su prikazana u programu Festivala: "Žaba" Elmira Jukića, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević te "Teret" Ognjena Glavonića.

ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole.

Natjecateljski program Kockica najavio je i široj publici predstavio brojna nova i zanimljiva imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije prepoznata ne samo unutar nacionalne kinematografije već i na međunarodnoj festivalskoj sceni (Hana Jušić, Barbara Vekarić, Sonja Tarokić, Antoneta Kusijanović).

Festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar, a organizira ga Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.