Hana Mirkov - ponos grada Tivta

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. srpnja 2015. - 9:59
Autor: 

Sinoć je u Galeriji ljetnikovca Buća otvorena izložba mlade Tivćanke Hane Mirkov.

Ispred Centra za kulturu nazočne je pozdravio Neven Staničić, izrazivši zadovoljstvo da najavi izložbu umjetnice koja je svoje početke imala upravo u gradu Tivtu.

"Hana Mirkov ima ključ i već je možemo svrstati negdje između Vaska Lipovca i Voja Stanića. Jedno zbog stilskih ogleda prema stvarnosti a drugo zbog one doze humora i vrcavosti neophodne da bi umjetnik skrenuo pažnju na sebe"

 

Svoje prve korake u slikarstvu, mlada Tivćanka je još kao djevojčica počela u školi crtanja i slikanja Ljubana Popadića u Tivtu. Završava srednju školu "Petar Lubarda" na Cetinju, potom Likovnu akademiju također na Cetinju, s prosječnom ocjenom od 9,7. Završava specijalističke studije, stepen specijalista u klasi Branislava Sekulića, s prosjek ocjenom 10. Trenutačno pohađa dvogodišnje master studije u Bariju u Italiji, kao stipendista talijanske vlade.

"Za sve to vrijeme često navraća kod nas u Atelje, na razgovor, zahvalna za one prave instrukcije koje je na samom startu dobila od mene i kolege Macanovića... Slikarstvo kojim se ona bavi je slikarstvo simbolizma, u jednoj dobroj tradiciji crnogorskih i slikara šireg regiona. Hana nastavlja tu priču, da se preko simbola obraća svojoj publici, ali također sa jednom umjesnošću barata likovnim tehnikama i postaje jedan jako ozbiljan umjetnik. Ona je ponos svoga grada, svojih roditelja i mene kao njenog učitelja.", istakao je Popadić.

 

Hana Mirkov je imala tu nesreću da 2012. godine u požaru u Ruskom veleposlanstvu gdje se nalazio njen atelje izgubi skoro sve radove koje je stvarala tijekom studija, pa ipak ljubav prema tome pozivu nisu je omeli da nastavi da stvara i postane vrlo uspješna umjetnica, čije školovanje još uvijek traje.

 

Svi ljubitelji slikarstva mogu u narednim danima pogledati Hanina djela u Galeriji ljetnikovca Buća.