Mladi hrvatski gitarist Zlatko Josip Grgić svirao na povijesnoj Torresovoj gitari

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. travnja 2019. - 10:43
Autor: 

Mladi hrvatski gitarist Zlatko Josip Grgić održao je u nedjelju navečer u kripti crkve Svetog Petra (Peterskirche) u središtu Beča solistički koncert pod naslovom "Večer španjolske glazbe" na kojem je svirao na originalnoj Torresovoj gitari "La Invencible", koja je prvi put za njegov bečki koncert napustila Španjolsku.

Na programu su bila djela španjolskih skladatelja Francisca Tarrege, Miguela LIobeta, Isaaca Albeniza, Joaquina Malatsa i Enriquea Granadosa.

Grgić je na bečkom koncertu svirao na čuvenoj gitari Antonia de Torresa "La Invencible" (nepobjediva), koju je sam graditelj gitare tako nazvao, i koja je uvrštena u nacionalna blaga Španjolske.

Potvrdivši izuzetno interpretativno umijeće posebne španjolske tehnike, koju su svirali katalonski gitaristi LIobet i Tarrega, Grgić je oduševio bečku publiku koja ga je nagradila burnim pljeskom. Mladi virtuoz vrlo je zadovoljan bečkim nastupom, koji je ocijenio vrlo specifičnim. "Velika je čast i odgovornost svirati na Torresovoj gitari. To je poseban, kreativni doživljaj, a omogućuje maksimalnu emocionalnu izražajnost i prekrasan vibrato", izjavio je Grgić poslije koncerta. Kazao je da mu u idućim mjesecima predstoje koncerti u Beogradu, Rimu i Londonu.

Grgić je rođen 2001. u Zagrebu. Iako vrlo mlad, na raznim natjecanjima ostvario je zavidne rezultate, a stručnjaci su ga proglasili "gitarističkim virtuozom". Nakon što je  2017. imao vrlo zapažen nastup u Cremoni povodom 200. obljetnice rođenja velikog  španjolskog graditelja gitara Antonia de Torresa na otvaranju izložbe Torresovih gitara, te u prosincu prošle godine uspješan koncert u Barceloni, gdje je svirao na Torresovoj gitari, Španjolci su ga prozvali "Torres Whisperer" (šaptač Torresa).

Kao izuzetno talentirani mladi glazbenik i "Torres Whisperer", dobio je privilegij svirati na povijesnoj Torresovoj gitari iz 1884. pa je ona za Grgićev koncert u Beču, uz velike mjere sigurnosti, prvi put napustila Španjolsku.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom hrvatskog veleposlanstva u Austriji.