Nikad izloženi Sederovi crteži komični su, puni topline i čežnje, igrivosti i ironije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 01. svibnja 2018. - 21:42
Autor: 

Sentenca grčkog slikara Apela Nulla dies sine linea izražava životnu mudrost po kojoj je svaki dan nužno napraviti nešto lijepo ili korisno. Ako je riječ o piscu – nešto napisati, a ako je riječ o slikaru – nacrtati ili naslikati, jer jedino se tako čovjek primiče umijeću. Apelov citat iz 4. st. pr. Kr. primjeren je i za izložbu crteža Đure Sedera kao i na njegov rad uopće jer ovaj slikar stalno naglašava važnost održavanja kontinuiranoga i ustrajnog svakodnevnog rada.

Izložba „Nesputana linija“ kustosa Feđe Gavrilovića, voditelja galerije Forum, prikazuje dosad neizlagane crteže te na nov način otvara pogled na širinu, dubinu i slojevitost Sederova izražavanja, ali je i poticaj za nove interpretacije njegova, a time i hrvatskog suvremenog slikarstva. Predstavljenih trideset crteža, realiziranih u crtačkim kombiniranim tehnikama, nastali su u rasponu od 15 godina, između 1975. i 1990. godine. Oni pružaju neposredan uvid u jedan, iako “segmentaran”, ipak cjelovit pa i zaokružen pogled na Sederov osobni stvaralački pristup na tim pripremama za buduće slike. Na njima prepoznajemo njegovu zaigranost i naivnost što su važne odlike iskrenog umjetnika, poetike koja nikad nije jednoznačna.


Osvrt Nevenke Šarčević na izložbu crteža slikara Đure Sedera "Nesputana linija" čitajte na sljedećem linku: https://arteist.hr/sederova-sloboda-u-njegovoj-je-umjetnosti/