Zapisi – mozaik crnogorskog bogatstva i antologija vremena

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. lipnja 2019. - 12:06
Autor: 

Izuzetno interesovanje i prepuna Mala scena Centra za kulturu obilježila je sinoćnju promociju knjige dr Miomira Maroša “Zapisana Crna Gora”.

O knjizi, koja je nastala po njegovim TV reportažama, govorili su slikar Milo Pavlović, kulturni poslenik Lazar Božović, novinar I publicista Mašo Čekić I sam autor. Promociju koju su organizovali Matica crnogorska, ogranak Tivat, i Centar za kulturu Tivat, inspirativno je vodila Dolores Fabijan iz Kotora, a nastupile su i mažoretke Modno plesnog kluba Modest iz Tivta.

“Htio sam da prva promocija bude iz Tivta, ne samo zbog mojih prijatelja, već zato što se iz Tivta bolje vidi Mirac nego iz Kotora. Jedna reportaža o Mircu, i to Vaska Radusinovića ne moja, nalazi se u ovoj knjizi. Sintagma Zapisana Crna Gora je od jedne moje koleginice, producentkinje, I mnogo mi se dopala. To ne znači da je serijal zaokružen, naprotiv. Jednostavno tako se zove knjiga. Ona je pravi susret istoka I zapada, kao što je to naša Crna Gora. Spoj naših različitost je bogatstvo Crne Gore I bogatstvo ove knjige I uopšte Zapisa. Teško je bilo izvršiti izbor za knjigu. Htio sam da bude svaki dio Crne Gore bude zastupljen, koliko je to moguće. Dokumentarnost, hronika društva, vremena, nasljeđa cilje je oveknjige I uopšteo Zapisa. Jas am u početku volio informativu, a sreća je da me Milorad Đurković. legenda sportskog novinarstva, uputio na reportažu. Spasio me I od informative I od politike. Veoma sam zadovoljan jer je ispalo da da sam radio bitne stvari.Možda je slikar Naod Zorić u pravu kad je rekao da su sve priče davno ispričane. Ali, emocija je drugačija.Ta razmjena energije između mene I sagovornika – kazao je Miomir Maroš.

“Publika voli Mia. I ja ga volim. Mnogo je mlađi od mene, ali imamo nešto zajedničko, a to je da poštujempo ljude I običaje gdje se nađemo. Treba biti čovjek I prihvatiti običaje te sredine gdje dođete. Mio je prije svega mio čovjek, samo mu ime govori. I drugo povezuje Mediiteran sa sjeverom Crne Gore. To može samo veliki čovjek koji istinski voli Crnu Goru. I on je svima drag, ne možeš ga odbiti. I zna da opusti sagovornika. Svakom serijalu, svakom zapisu prilazi odgovorno I pažljivo” – istakao je slikar Savo Pavlović.

“Reportaža je kraljica novinarstva. A Mio je pravi nasljednik Radovana Jablana iz Radio Titograda I našeg Špira Račete iz Pobjede. Nekoliko mladih novinara, među njima i Mio, vraća reportažu na mjesto koje joj pripada. Predio, ljude, glas, srce, dušu – sve to se može naći u njegovim reportažama. Ova knjiga je nevelika za njegov opus. Mio se opredjelio za dva dijela – predjele i ljude. Mogao je drugačije. On je dužan da napravi I drugo I treće izdanje. On zna da zapazi, da iz sagovornika iščeprka ono što mu treba, prepozna ono što je vrijedno I što treba zabilježiti I zapisati. Ono što me posebno fascinira to je kulturna baština I to prije svega pokretna. Sve što Mio ovdje piše može da se svrsta u pokretnu kultrunu baštinu. A ona je ugrožena. Zato ova knjiga ima i dodatnu vrijednost. Preporučujem je svima, posebno mladima.” – rekao je Mašo Čekić.

“Emisija Zapis je kultna emisija koja predstavlja veliki značaj za kompletan novinarski život I za crnogorski identitet. Ova višestruko zanimljiva knjiga je ugledala svjetlost dana upravo onda kada je autor sazrio kao pravi majstor obogaćenja crnogorske kulture. To je mali mozaik crnogorskog bogatstva, antologiju vremena iz pera TV novinara. Emisija je popularna I prijemčiva za širi krug gledalaca. Svjedoči to proteklih 17 godina, koliko serijal traje” – naglasio je Lazar Božović.

Tekst i foto: Radio Tivat