Červar napušta "Kauboje" kao najuspješniji izbornik

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. siječnja 2021. - 9:21
Autor: 

Premda napušta kormilo hrvatske rukometne reprezentacije nakon razočaravajućeg rezultata na svjetskom prvenstvu u Egiptu, Lino Červar (70) je najuspješniji izbornik u povijesti "Kauboja", ali i jedan od trofejnijih trenera na svijetu.

Sa Červarom na čelu hrvatska reprezentacija je osvojila čak osam medalja na velikim natjecanjima - pri čemu olimpijsko zlato, zatim zlato i dva srebra na svjetskim prvenstvima, te tri srebra na europskim prvenstvima. Ovome možemo dodati i jedno zlato na Mediteranskim igrama.

Červar je vodio "kauboje" u dva mandata - od 2002. do 2010. godine te od 2017. do ostavke koju je ponudio prije nekoliko dana na Svjetskom prvenstvu u Egiptu ostavivši hrvatski rukomet s najlošijim rezultatom u posljednjih 19 godina.

Prvi veliki uspjeh Červar je ostvario 2003. na svjetskom prvenstvu u Portugalu gdje je Hrvatska osvojila svoje prvo i do sada jedino svjetsko zlato. Samo godinu dana kasnije predvodio je reprezentaciju do olimpijskog zlata u Ateni.

Sjajan niz nastavljen je 2. mjestom na SP-u u Tunisu 2005. Hrvatska je s Červarom bila druga i na EP-u u Norveškoj 2008. godine, godinu dana kasnije na SP-u pred našim navijačima, te na EP-u 2010. u Austriji. Nakon turnira u Austriji, Lino se odlučio povući s mjesta izbornika.

U reprezentaciju se vratio sedam godina kasnije, a 2018. je osvojio zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni, a prošle godine i srebro na EP-u u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Nakon teškog i neočekivanog poraza od Argentine prije dva dana podnio je ostavku.

Olimpijsko zlato s hrvatskom reprezentacijom osvojio je i Velimir Kljajić 1996. u Atlanti, dok je Zdravko Zovko osvojio svjetsko srebro (1995.) i europsku broncu (1994.). Zovko ima i zlato na MI u Languedoc-Roussillonu 1993.

Slavko Goluža je kao izbornik osvojio tri bronce - olimpijsku 2012. u Londonu, europsku iste godine u Srbiji, te svjetsku osvojenu godinu dana kasnije u Španjolskoj. Ima i srebro s Mediteranskih igara u Mersinu 2013.

Od hrvatskih rukometnih izbornika odličje je još osvojio i Željko Babić i to broncu na EP-u u Poljskoj 2016.