Čudesan hrvatski dan u Riju: Stipanović ima najmanje srebro

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. kolovoza 2016. - 8:47
Autor: 

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osigurao je novu našu medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Ostaje mu još samo odluka u ponedjeljak 15. kolovoza o tome hoće li ona biti srebrnog ili zlatnog sjaja.

Današnji dan u desetom plovu klase Laser naš je as odjedrio bez greške, pametno pratio konkurente te iskoristio svoje prednosti kako bi u cilju bio bolji u izravnim dvobojima. To mu je donijelo ostanak na vrhu 'laseraša' sa 57 bodova, a Tim Burton koji je dobro držao ritam, ostao je na 67.

Stipanović u medal race ulazi uz ogromnih deset bodova prednosti ispred spomenutog Australca Burtona, a trećeplasirani Novozelanđanim Sam Meech dvadeset je bodova iza Tončija i ne može ga preskočiti u borbu za medalju.

- Užasno težak dan. Prvu regatu malo lošiji start, Burton me pritisnuo, ali kako poznajem ovo regatno polje uspio sam se izvući skroz lijevo i u jedrenjima kroz krmu nadoknaditi zaostatak. U drugom jedrenju sam se maknuo od Burtona i napravio dobru stvar. Čeka me još velik posao u ponedjeljak. Hvala svima na podršci - napisao je Stipanović na svom Facebook profilu.

Matematika potvrđuje - Stipanoviću peto mjesto u medal raceu donosi zlatnu medalju bez obzira na rezultate konkurenata.

Stipanović je u dva plova u subotu zauzeo sedmo i treće mjesto, te ukupno ima 57 negativnih bodova. Drugi Burton ima 67, treći Meech 77, dok je četvrti  Francuz Jean Baptiste Bernaz na 86.

U plovu za odličja nastupa samo 10 najboljih, te je maksimalan broj negativnih bodova koji se može sakupiti 20. 

Inače, prva je ovo olimpijska medalja za Hrvatsku u jedrenju.