Hrvatska je ispala poslije velike borbe: Srbija izborila polufinale

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. kolovoza 2016. - 8:45
Autor: 

Prije 11 mjeseci mislili smo da je umrla košarka, kad su nas Česi ostavili na -21 u osmini finala Eurobasketa. Sad smo bili na jednoj lopti do polufinala Olimpijskih igara, pa mladićima koji su protekla dva mjeseca krvarili svakog dana na treningu i prošli kroz terapiju kvalifikacija za OI možemo samo skinuti kapu, nakloniti se i zapljeskati im.

Bez obzira na poraz 86-83 od Srbije u četvrtfinalu Rija.

Boli što je baš od tog rivala, nešto slično je i Bojan Bogdanović sam priznao. I vidjelo se od početka utakmice da će glavom kroz zid ako treba, samo da donese pobjedu. Utrpao je 16 poena do poluvremena, donio nam +6 na velikom odmoru i još naganjao Miloša Teodosića u obrani na drugoj strani terena.

No sve što je praktički sam izgradio raspalo se početkom drugog poluvremena. Igra bez klasičnog organizatora igre nam se osvetila, do kraja treće četvrtine već smo nakupili 15 izgubljenih lopti, a Srbija je na krilima svojeg Bogdanovića, Bogdana, odjurila na parcijalnih 34-14 i u posljednjih deset minuta došla s +14.

No tu je počeo najveći razlog zašto nismo uplakani poslije poraza. Za razliku od svih prethodnih godina, kad bi košarkaška reprezentacija na prvu seriju protivnika rekla: "Ha dobro, idemo mi s terena", ova je generacija uzvratila svom snagom.

Mario Hezonja utrpao je trice, Bogdanović iznudio stotinu prekršaja igrača Srbije, a Darko Planinić vjerojatno još skuplja skokove negdje u Carioca Areni. Jurnjava nas je dovela u nekoliko navrata na -3 s posjedom, no taj posljednji korak nismo uspjeli pronaći. Jokić i Teodosić ostali su mirni s linije slobodnih bacanja, to je taj dio srpskog iskustva igranja u ovakvim završnicama, dio koji nam je nedostajao da skupimo još jedan veliki skalp.

A Aco i njegovi "otpisani" skupili su ih more. U jednom ljetu nadigrali su Italiju, Grčku, Španjolsku, Litvu i Francusku te bili u egalu sa Srbijom. Sve to uz savršenu kemiju, koja će biti idealan temelj za neke nove Bendere, Zupce, Žižiće i ostale. I zato hvala hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji na lijepom ljetu. Trebalo nam je poslije one Češke prošle godine.

Bogdanović se od Rija oprostio s 28 koševa. Hezonja ih je ubacio 16, uz osam skokova, a Miro Bilan prikupio je deset poena. Kruno Simon s osam poena i pet izgubljenih lopti bio je daleko od svojeg vrhunskog izdanja na koje smo već navikli, a i Dario Šarić izgubio je živce i ostao na sedam poena uz stalne probleme s faulima.

Njihov Bogdanović zabio je 18, a Teodosić uz devet poena imao 10 asistencija. Slijedi im Australija u polufinalu, a nama pogled prema Eurobasketu 2017.