Otkriven spomenik legendarnom hrvatskom boksaču Mati Parlovu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. siječnja 2018. - 8:44
Autor: 

Pred više stotina građana Fažane, Pule i okolice, brojnih sportaša i istaknutih lica lokalne i nacionalne političke scene, jučer je u Fažani svečano inauguriran spomenik legendarnom Mati Parlovu, najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća. Spomenik u bronci, autora Ante Jurkića, svečano su otkrili načelnik Općine Fažana Radomir Korać i Matina supruga Laura Parlov.

Spomenik u prirodnoj veličini, postavljen na ulazu istoimene šetnice te Aleje maslina, i nedaleko od njegove obiteljske kuće, odsad će svakodnevno podsjećati na legendu, jedinog hrvatskog boksača koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijsko zlato, te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.

Skulptura predstavlja bivšeg, najtrofejnijeg boksača Matu Parlova. Kip je prikazan u stajaćem položaju, zajedno s postamentom visine 240 centimetara, dok je visina samog kipa 190 centimetara. Svim građanima Hrvatske, ali i šire, Mate Parlov znači puno, stoga je ovaj spomenik potaknut idejom i željom da se zauvijek sačuva uspomena na njega.

Modelirana je skulptura čiste emocije i energije. Parlovljeva ličnost nosi pečat velikog sportaša i njegova pripremljena ljevica jedan je od najkarakterističnijih trenutaka, a i sam je razigrani fizički pokret tako koncipiran. Na ovoj se skulpturi očitava maksimalna koncentracija i posvećenost meču.

Lokacija, odnosno pozicija jasno upućuje da tematski i ambijentalno sudjeluju u prenošenju njegove poruke. Pozicija se nalazi u Fažani na ulazu u park, odnosno na ulazu u šetalište koje nosi njegovo ime. Budući da je Mate živio u neposrednoj blizini parka, veliki dio svog vremena je trenirao upravo u tom parku i pripremao se za mečeve.