Picula: Ozbiljnu krizu zajedno ćemo prevazići

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. travnja 2020. - 9:41
Autor: 

Evropska unija (EU), uprkos početnom oklijevanju i nesnalaženju, pruža podršku i pomoć sad kada je najpotrebnije, iako kriza pogađa i same države članice, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula. On je u razgovoru za Dan rekao da je pandemija virusa korona prvorazredni stres-test evropske djelotvornosti i solidarnosti, koji mora položiti pred onima zbog kojih i postoji.

“Najavljena je pomoć Crnoj Gori od tri milijuna eura za nabavku medicinske opreme, kao i dodatnih 50 milijuna, koji bi bili najviše raspoređeni za pomoć zdravstvu, ekonomiji i cjelokupnoj privredi”, kazao je Picula.

On je rekao da su predviđena i dalja sredstva od 8,4 miliona EUR za pomoć zdravstvenom sistemu Crne Gore od 2021. godine.

“Pozdravljam i što je Crna Gora dobila pristup Fondu solidarnosti EU, koji će se sada, nakon izglasavanja u Europskom parlamentu, prvi put koristiti u ove svrhe”, kazao je Picula. On je podsjetio da je bio i jedan od pokretača inicijative unutar njegove parlamentarne grupe socijalista i demokrata u EP, kada su zatražili od Evropske komisije i zemalja članica EU da hitno mobilizuju značajna finansijska sredstva, kao i medicinsku opremu i pomognu susjedima kako bi zaustavili pandemiju.

“EU mora jasno pokazati da naši susjedi i partneri u ovoj krizi ne smiju ostati sami. Vjerujem da je sve do sada učinjeno dobar indikator i daje nam određeni optimizam da ćemo zajedno, kao partneri, prebroditi ovu ozbiljnu krizu”, rekao je Picula. Prema njegovim riječima, jasno je da će pandemija virusa korona definisati dinamiku i prioritete institucija EU u narednom periodu. “Moramo imati na umu da će nadolazeće ekonomske turbulncije biti teške i dugotrajne. Nadam se da će nam okolnosti uskoro dozvoliti nastavak normalnog parlamentarnog rada i suradnju s Europskom komisijom na pregovaračkom procesuu okviru politike proširenja”, rekao je Pucula. On je kazao da je zadovoljan što je ostvaren strateški cilj obnavljanje procesa pregovora o pridruživanju dobijanjem “zelenog svijjetla” za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

“To je svakako ojačalo EU perspektivu svim zemljama jugoistočne Europe”, ocijenio je Picula.

Izvor: mina.news