Poglavar Katoličke crkve i ruski patrijarh zajedno prvi put nakon Crkvenog raskola 1054.

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. veljače 2016. - 9:24
Autor: 

Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastali su se u petak u Havani skoro 1000 godina nakon raskola istočnog pravoslavlja s Rimom, što je prvi susret u povijesti između jednog pape i ruskog patrijarha.

Dvojica vjerskih čelnika, gostiju komunističke kubanske vlade, razmotrit će jedan milenij dug raskol između Zapadnog i Istočnog kršćanstva.

Kubanski predsjednik Raul Castro i kardinal Jaime Ortega, najviši crkveni predstavnik na Kubi, pozdravili su Papu kad je izašao iz zrakoplova, nekoliko minuta prije nego se Franjo susreo s patrijarhom Kirilom.

Franjo, odjeven u bijelo s kalotom na glavi, i Kiril s crnom kapom i bijelom štolom i u crnoj halji pružili su si ruke i poljubili se u oba obraza kada su se susreli u terminalu. Potom su sjeli razgovarati s pomoćnicima uz njih.

Papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril zagrljajem su počeli svoj povijesni susret na Kubi, prvi između neke dvojice poglavara Istočne i Zapadne crkve nakon njihova raskola prije gotovo tisuću godina.

Pošto su se više puta poljubili u obraz, dvojica poglavara su prvo kratko razgovarala smiješeći se pred kamerama nekolicine fotografa u salonu u zračnoj luci Jose Marti u Havani.

"Napokon smo se susreli, mi smo braća", izrazio je zadovoljstvo papa Franjo, dodavši: "Očito je ovo Božja volja".

"Sada su stvari jasnije", rekao je pak ruski patrijarh s bijelom bradom i "kukolom" na glavi, tradicionalnim bijelim pokrivalom sa znakom križa.

Očekuje se da će zajednički pozvati na prekid progona i ubijanja kršćana na Bliskom istoku.

Nakon sastanka Papa i Patrijarh su izišli pred delegacije i potpisali Zajedničku izjavu, dok ih je promatrao predsjednik Castro.

Njihov susret najavljen prije tjedan dana ima i političko značenje jer dolazi u vrijeme ruskih prijepora sa Zapadom oko Sirije i Ukrajine.

Papa Franjo bi trebao ostati na Kubi tri i pol sata prije nego nastavi put u petodnevni posjet Meksiku.

Kiril je stigao u Havanu u četvrtak a isto tako ga je pozdravio Castro, saveznik Rusije koji je primio u posjet Franju prije samo pet mjeseci.

Papa Franjo nastoji popraviti raskol između dviju crkava. Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054., i danas Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 milijuna od ukupno oko 250 milijuna pravoslavaca u svijetu. Katolička crkva, kao najveća kršćanska zajednica ima oko 1,25 milijardi vjernika.