Udovica Neila Armstronga u ormaru našla kameru s Mjeseca

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 11. veljače 2015. - 9:25
Autor: 

Više od četiri desetljeća nakon što se Apollo 11 spustio na Mjesec, otkrivena je platnena vrećica puna suvenira koje je Neil Armstrong donio na Zemlju.

Među ostalim, pronađena je 16-milimetarska kamera iz svemirskoga broda koja je snimala aluniranje i Armstrongove prve korake na površini 1969.

Ta je kamera “snimila jedan od najvažnijih setova fotografija u dvadesetom stoljeću”, rekao je u intervjuu Allan Needell, kustos svemirske povijesti u Nacionalnom zrakoplovnom i svemirskom muzeju.

Po Needellovim riječima, muzej je u lipnju 2013. o toj vrećici obavijestila Armstrongova udovica koja ju je pronašla dok je čistila ormar poslije Armstrongove smrti 2012.

Dugačak proces obrade i provjere toga otkrića završio je tek nedavno i zato je muzej sada to objavio, rekao je. Kamera je predstavljena u petak i već je privremeni izložak.

Needell kaže da je to otkriće “izuzetno uzbudljivo”, a da su slike snimljene kamerom puno bolje i jasnije od zrnatih koje su prikazane na televiziji u vrijeme spuštanja na Mjesec. Budući da je kaseta s filmom izvađena iz aparata, on više nije bio potreban. Trebao je ostati na lunarnome modulu koji se razbio o Mjesečevu površinu pošto je astronaute vratio u orbiter, ali Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collilns “odlučili su uzeti neke suvenire sa sobom”, kaže Needell i objašnjava kako je poznato da su astronauti katkada uzimali dijelove nepotrebne opreme, te da je Kongres čak donio i zakon kojim im to dopušta.

Obitelj Armstrong je zasad sve to posudila muzeju, a najavila je i da će darovati.