Međunarodni dan mladih

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 12. kolovoza 2014. - 14:13
Autor: 

Generalna skupština UN je 1988. godine proglasila 12. kolovoz za Svjetski dan mladih.

Na svim nivoima, internacionalnim, regionalnim, nacionalnim i lokalnim, ljudi širom svijeta proslavljaju mlade i značaj njihove uloge u društvu.

Ujedinjene Nacije promoviraju značaj ovog dana širom svijeta da bi ukazali na promjene koje mladi čine u životu svoje zajednice i takodje da naglase bitne teme za njih.

Međunarodni dan mladih daje svijetu priliku da prepozna potencijal mladih, da proslavlja njihova dostignuća i planove za bolje angažiranje mladih da uspješno obavljaju akcije koje utječu na razvoj njihovog društva. On predstavlja jedinstvenu priliku za sve koji imaju interes da se ujedine i osiguraju da mladi budu uključeni u donošenje odluka na svim nivoima.

U Crnoj Gori, mladi od 15 do 29 godina čine 21,4 odsto ukupnog stanovništa, ali ostaju na marginama procesa odlučivanja, upozoravaju, povodom Međunarodnog dana mladih, iz Omladinske grupe Centra za građansko obrazovanje (OGCGO), podsjećajući da je participacije mladih jedan od vodećih principa Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i bitan činilac procesa demokratizacije i društveno-ekonomskog razvoja.

Istraživanja pokazuju da najveći procenat mladih (33 odsto) smatra da se njima manipulira, 21 odsto cijeni da se čine minimalni napori kako bi im se ponudile mogućnosti jednake onima koji imaju odrasli, a čak 20 odsto konstatira da mladi predstavljaju samo „ukras u društvu“.

Participacija mladih, u najširem smislu, predstavlja mogućnost sudjelovanja mladih u kreiranju, donošenju i monitoringu odluka u svim sferama i nivoima društva, kažu iz OGCGO.