Mostar: 10. godišnjica obnove Starog mosta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. srpnja 2014. - 11:56
Autor: 

U Mostaru će danas 23. srpnja biti otvoren MuM - Interpretacijski centar Mostar u organizaciji Grada Mostara, čime će praktično početi program obilježavanja desete godišnjice obnove Starog mosta.

MuM će djelovati u sastavu Muzeja Hercegovine, a najavili su ga sudionici projekta, pojasnivši njegov značaj i ideju kojom su se rukovodili, javlja agencija Anadolija.

Riječ je o projektu muzejskog tipa, koji na suvremen način zvučnim, vizualnim i narativnim cjelinama oslikava prirodne ljepote Hercegovine i najznačajnije povijesne događaje.

"Glavni narativni subjekt postavke je rijeka Neretva. Naretva, koju su stari Rimljani nazvali "božanstvom koje teče". Neretva, kičma regije, priča o svom krajoliku kroz koji je proticala u prošlosti, koji danas krasi, a koji želi doživjeti u budućnosti", pojasnila je Senada Demirović Habibija, članica ekspertne grupe za izradu ovog muzeja.

Interaktivno iskustvo

MuM je jedinstven centar ove vrste u Bosni i Hercegovini i posjetiteljima će pružiti novo interaktivno iskustvo.

"Interpretacijski centar ima vrlo vrijednu etnološku zbirku sa 70 eksponata, koji, po svojoj koncepciji, otvaraju priču i duhovnog i vjerskog života na ovim prostorima. Obiluje bogatim izborom fotografija, koje se odnose na gradove i regiju Hercegovine", pojasnio je direktor Muzeja Asim Krhan.

Projekt je u okviru međunarodne suradnje financirala talijanska regija Toskana.

Autor ideje i projekta muzejske postavke Sorinel Getau istakao je da je jedan od ciljeva integracija različitih grupacija i kultura u zajedničkim vrijednostima.