Podizanjem zastave počela proslava Dana pobjede i domovinske zahvalosti

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. kolovoza 2014. - 12:16
Autor: 

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave i čitanjem imena poginulih i nestalih u vojnoredarstvenoj akciji Oluji na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je danas u prijepodnevnim satima svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije “Oluje”.

Prvi put na svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su pročitana imena 198 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji i jednog nesatalog u toj akciji.

Nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načeknik Glavnog stožera Oružanih snaga general RH Drago Lovrić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Predrag Matić te drugi članovi Vlade i dužnosnici. Svečanom podizanju državne zastave nazočili su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i kandidatkinja te stranke za predsjednicu Republike Kolinda Grabar Kitarović, predjsednik HAZU-a Zvonko Kusić, i mnogi drugi.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 19 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena oslobodilačka vojno-redarstvena operacija “Oluja”.

Nakon podizanja zastave na tvrđavi, Knin je preletjelo pet MIG-ova, od kojih su četiri nedavno bili na remontu u Ukrajini.

Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatske pobjede “Oluja ’95″ na Trgu Ante Starčevića, gdje će biti održana i središnja proslava na kojoj se očekuju govori Ive Josipovića, Josipa Leke i Zorana Milanovića te predsjednika šibnsko kninske županijeske Hvidre Ivana Vukića.

Današnja svečanost, koja je jutros počela tradicionalnom budnicom ulicama grada, poslije središnje svečanosti kod spomenika nastavit će se mimohodom pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika ulicama grada do Crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, u kojoj će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu. Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac.

U poslijepodnevnim satima održat će se program “Branitelji za branitelje” u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. Tom prigodom predsjednik Republike Ivo Josipović obići će štandove braniteljskih udruga.

Na stadionu NK Dinara kasno poslijepodne odigrat će se nogometna utakmica veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u “Oluji”, protiv Humanih zvijezda Hrvatske. Nakon toga HKD Napredak iz Knina predstavit će se u Ulici Franje Tuđmana na tradicionalnoj smotri folklora.

U večernjim satima bit će priređena donatorsko-aukcijska prodaja slika u organizaciji Grada Knina i Kninskog muzeja na prostoru crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, a cjelodnevni program završava večernjim koncertom Slavonskih lola i Gorana Karana na Trgu Ante Starčevića.

U vojnoredarstvenoj operaciji “Oluja”, koja je početkom kolovoza 1995. godine trajala 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara ili oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.