Srušio se svemirski brod SpaceShipTwo tvrtke Virgin Galactic

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 01. studenog 2014. - 12:06
Autor: 

U padu svemirskog broda SpaceShipTwo u petak koji je za milijardera Richarda Bransona bio znak nade da će svemir postati dostupan široj javnosti, jedan je pilot poginuo a jedan je teško ozlijeđen.

To je druga svemirska nesreća u tjedan dana, nakon eksplozije rakete Antaresa koja je hranu i opremu trebala dopremiti na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), svjedočeći o opasnostima povezanim s istraživanjem svemira.

“Jedna osoba je izgubila život a jedna je teško ozlijeđena i prevezena je u obližnju ustanovu”, rekao je za AFP policijski narednik Singer iz kalifornijske prometne policije.

U svemirskom brodu SpaceShipTwo bila su dva pilota a mogao je primiti šest putnika.

Virgin Galactic, tvrtka u sastavu poslovnog carstva Richarda Bransona, nije još izvijestila o sudbini dvojice pilota, ali je nesreću komentirala na društvenoj mreži Twitteru.

“Partner Virgin Galactica, tvrtka Scaled Composites, izvodila je probni let SpaceShipTwo” a zrakoplov nazvan “WhiteKnightTwo” (Bijeli vitez 2) koji ga je nosio na svojim krilima “sigurno se prizemljio”, ističe Virgin.

“Tijesno ćemo surađivati s nadležnim vlastima kako bismo utvrdili uzrok nesreće”, zaključila je svemirska agencija.

SpaceShipTwo je komercijalna inačica prvog privatnog broda SpaceShipOne koji je 2004. dosegnuo granicu svemira i danas je dio stalnog postava nacionalnog muzeja zrakoplovstva i svemira u Washingtonu.

Stotine ljudi već su rezervirale mjesto za suborbitalni let u trajanju od nekoliko minuta u bestežinskom stanju u brodu SpaceShipTwo, plativši predujam na iznos od 200.000 dolara koliko stoji karta, poput američkog glumca Ashtona Kutchera.

Ovo je druga svemirska nesreća ovog tjedna, nakon eksplozije rakete Antaresa američke kompanije Orbital Sciencesa u utorak. Ta je raketa nosila kapsulu bez posade Cygnus koja je hranu i opremu trebala dopremiti na ISS.