U borbi protiv ebole i uspjesi i neuspjesi

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. rujna 2014. - 10:33
Autor: 

U zapadnoj Africi u borbi protiv ebole u četvrtak su zabilježeni i uspjesi i neuspjesi, dok su se istodobno u New Yorku svjetski čelnici obvezali na dodatnih 300 milijuna dolara pomoći za suzbijanje te opake epidemije.

Svijetla je točka stigla u obliku objave Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da je infekcija stablilizirana u Gvineji, jednom od središta epidemije, kao i vijesti da se oboljeli američki liječnik potpuno oporavio. Umro je, međutim, drugi Španjolac zaražen ebolom.

Govoreći na skupu u UN-u posvećenom eboli, američki predsjednik Barack Obama rekao je da je međunarodna suradnja vitalna za suzbijanje bolesti. “Ima pomaka i to ohrabruje. No htio bih biti jasan: ne napredujemo dovoljno brzo, ne činimo dovoljno”, rekao je.

“Iz iskustva znamo da odgovor na epidemiju ovakvih razmjera mora biti brz i snažan, poput maratona koji se trči sprintom”, dodao je američki predsjednik, istaknuvši da je suzbijanje epidemije “u interesu cijelog svijeta”.

Gvinejski predsjednik Alpha Conde, liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf i sijeraleonski predsjednik Ernest Bai Koroma, čelnici zemalja najteže pogođenih ebolom, pozvali su Zapad da im pomogne.

Conde je rekao da za zaustavljanje bolesti trebaju hitne mjere. “Što je brži odgovor, bolje se borimo”, naglasio je.

Johnson-Sirleaf istaknula je da je njezina zemlja suočena s ekonomskim kolapsom i infrastrukturnim slomom. “Najgori je scenarij da će 100 tisuća ljudi umrijeti od bolesti za koju nisu krivi i koju ne razumiju”, rekla je.

Koroma je ustvrdio da je “ebola gora od terorizma” i da su odgovor i pomoć međunarodne zajednice zasad nedovoljni.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da je potrebna milijarda dolara, što je potaknulo Svjetsku banku da obeća dodatnih 170 milijuna, odnosno podigne svoju razinu pomoći na ukupno 400 milijuna dolara.

EU se obvezao na još 30 milijuna eura, rekao je predsjednik EK Jose Manuel Barroso, odnosno na 180 milijuna eura ukupno.

Francuska je obećala 70 milijuna eura. “To nije epidemija, to je katastrofa”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Unatoč dobrim vijestima iz Gvineje, WHO upozorava da se situacija u Liberiji i Sijera Leoneu nastavlja pogoršavati.

“Stanje u Gvineji, iako i dalje izaziva zabrinutost, izgleda da se stabiliziralo”, objavio je WHO, notirajući da broj infekcija tjedno ostaje otprilike isti u posljednjih pet tjedana.

Međutim, suprotan se trend nastavlja u Liberiji i Sijera Leoneu. WHO je objavio da se broj zaraženih u te tri zemlje popeo na 6242. Po posljednjim podacima, od te bolesti umrlo je 2909 osoba.

Španjolska agencija Efe javila je o smrti drugog španjolskog državljanina koji je iz zapadne Afrike prevezen u Madrid pošto se zarazio ebolom. Manuel Garcia Viejo, 69-godišnji misionar i liječnik, radio je za nevladinu organizaciju u Sijera Leoneu i bio ravnatelj jedne tamošnje bolnice.

Liječnik Rick Sacra, treći Amerikanac koji se uspješno liječio od ebole u SAD-u, pušten je iz bolnice u Omahi, Nebraska. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdio je da su dva uzorka krvi u 24 sata potvrdila da virus više nije u njegovom organizmu. Zarazio se liječeći bolesne u Liberiji.