Predavanje profesorice Milice Novković na temu odgoja djece

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 17. svibnja 2014. - 10:05

Sinoć je u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održano predavanje profesorice Milice Novković na temu "Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi".

Medijatorica večeri, Ankica Maksimović, zahvalila je nazočnima na dolasku, te naglasila koliko joj je "Porodični bukvar" autorice Milice Novković pomogao u odgoju svoje djece.

Profesorica, svojim bogatim iskustvom, koje je stekla godinama radeći s djecom, svojim predavanjima pokušava svoje znanje prenijeti budućim roditeljima kao i onima koji to planiraju postati. Profesorica je naglasila koliko je bitan odgoj djeteta do njegove treće godine života, kao i način ponašanja roditelja prema djetetu i razliku tradicionalnog odgoja, koji je bio prisutan u nekom ranijem razdoblju za razliku od suvremenog gdje napredak tehnologije i obveze roditelja ne ostavljaju dovoljno slobodnog vremena za komunikaciju koju profesorica naziva zdravom.

"Mislim da je dugogodišnje iskustvo u radu sa stvaralačkim vaspitanjem i metode koje sam primjenjivala u školi 25 godina dovelo do toga da "Porodični bukvar" ponudim kao rješenje roditeljima. Cijela praksa se jednostavno pretočava u knjigu. Nema nijedan dio u knjizi koji nisam proživjela. Sada je na redu knjiga o muško-ženskim odnosima,to jest o polovima. Kod mene je bitna emocija i empirija. Želim da mnogim porodicama ukažem greške u odgoju, da konstatujemo gdje su uzroci problema, pa tako i nađemo put do pravog rješenja. Treba naučiti roditelje uzrocima koji dovode do pogrešnog odgoja. Čisti egoizam, znati nešto i biti svjestan da svojim iskustvom možemo pomoći nekom, a to zadržati za sebe. Ja jednostavno ne dijelim, nego darujem svoje znanje", kazala je ona.

Iduće njezino predavanje, u organizaciji Udruženja roditelja, održat će se u Budvi, a nakon toga slijedi Bijelo Polje. Treba naglasiti da profesorica svoja predavanja održava besplatnim i slobodnim za sve zainteresirane.

Među brojnim posjetiteljima, predavanju su nazočili i konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković, kao i predsjednik HNV-a, Zvonimir Deković.

Organizator večeri je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Centar za kulturu Tivat i Savjet roditelja Javne predškolske ustanove "Bambi" iz Tivta.