Savo Marković „Stanovništvo srednjovjekovnog Bara“: Razvojna putanja grada

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. rujna 2014. - 13:21

Naučni rad autora, koji se ogleda na svim stranicama ove knjige, odaje i interdisciplinarnost, neophodnu u istraživačkoj obradi ovako zahtjevne teme.

Uvodni dio knjige „Stanovništvo srednjovjekovnog Bara" sadrži poglavlja unutar kojih autor obrazlaže potrebitost obrade teme, primijenjenu metodologiju rada, te navodi temeljne izvore i literaturu. Autor napominje da su osnovni razlozi odabira teme zasnovani na potrebi obrade pojedinih pitanja iz srednjovjekovne povijesti Bara i da naslov rukopisa uključuje i cijeli niz drugih istraživačkih pitanja i zadire u sveukupnost sastavnica koje tvore povijesnu predodžbu grada.

Arhivska građa

U osvrtu na izvore i literaturu autor naglašava važnu činjenicu (nesačuvanost arhivske građe za srednjovjekovno razdoblje u samom gradu Baru), a koja je u velikoj mjeri odredila način i tok istraživanja (neophodna arhivska građa pohranjena u pismohranama od Venecije i Rima do Kotora, Dubrovnika i Zadra). U ovoj cjelini autor nabraja gradivo, kao i literaturu iskorištenu u istraživanju, te donosi kritiku povijesnih vrela.

U cjelini „Opšti politički okviri" autor pregledno razlaže državno-političke okvire odnosno pripadnost Bara i barskog područja od 11. stoljeća do osmanskoga zauzimanja grada 1571. godine (s osvrtom i na stanje u 17. stoljeću). Vrlo se detaljno iznosi kronologija uključenosti Bara u sastav Duklje (Zete), bizantske države, Raške, država knezova Balšića, srpskih despota, humskog vojvode Stjepana Vukčića Kosače, Mletačke Republike i – naposljetku – Osmanskog Carstva.

S obzirom na činjenicu da su konkretne državno-političke okolnosti u nemaloj mjeri utjecale na druge razvojne sastavnice iz srednjovjekovne prošlosti Bara (gospodarsku, demografsku, crkvenu, kulturnu sastavnicu), ova je cjelina neophodna radi stjecanja saznanja o općim prilikama u Baru i na širem barskom području kroz više stoljeća povijesnoga razvoja.

Kulturno nasljeđe

Središnji i najvažniji dio knjige sadrži niz potpoglavlja. U ovoj se cjelini autor, tragom postojećih saznanja iz historiografije, kao i uvodom u arhivska vrela, podrobno bavi društvenom i demografskom strukturom stanovništva srednjovjekovnog Bara, etničko-socijalnim aspektima urbanog života, ustanovama komuniteta (tijela gradske uprave, gradska vijeća, statut, notarijat), gradskim distriktom, Mlečanima u Baru, Baranima u srednjovjekovnim europskim metropolama i drugim gradovima i krajevima, antroponimijom kao indikatorom etniciteta srednjovjekovnog Bara, jezičnom analizom osobnih imena, patronimika i prezimena patricijata, dalmatskim jezikom, gospodarskim aktivnostima i zanimanjima Barana, graditeljskim i kulturnim naslijeđem, crkvom i redovništvom te svakodnevnim životom onovremenih Barana.

Detaljan „katalog"

U završnome dijelu knjige pregledno se sažimaju temeljna problematska zamisao rada, cilj rada, osnovni metodološki postupci i donose odgovarajući zaključci. Prilozi koji dodatno obogaćuju saznanja o povijesti stanovništva srednjovjekovnog Bara, a osobito je opsežan i istraživačima koristan detaljan „katalog" srednjovjekovnih Barana, sabranih uvidom u literaturu i arhivske izvore.

Na kraju se objavljuje impresivan pregled izvora i literature, pri čemu je potrebno naglasiti da je korištena i brojna literatura koja se bavi usporednim društvenim, demografskim i gospodarskim procesima na istočnom Jadranu, a bez njene uporabe teško je u cijelosti sagledati temeljne razvojne procese srednjovjekovnog Bara.

Zaokružena cjelina

Knjiga dr. sc. Sava Markovića „Stanovništvo srednjovjekovnog Bara" može se držati zaokruženom prezentacijom jedne znanstveno-istraživački vrlo vrijedne teme, nedovoljno poznate i obrađivane u historiografiji. Autor je sustavno obuhvatio i obradio sve zacrtane istraživačke ciljeve, te dobivene spoznaje sintetizirao u zaokruženu cjelinu.

Znanstveni rad dr sc. Sava Markovića, koji se ogleda na svim stranicama ove knjige, odaje i interdisciplinarnost, neophodnu u istraživačkoj obradi ovako zahtjevne teme. Rezultati istraživanja prezentiranih u ovoj knjizi stoga će nedvojbeno biti od nemale koristi i uporabne vrijednosti i za istraživače drugih srodnih društveno-humanističkih znanstvenih disciplina. (Izvod iz recenzije)

(Autorka je naučna savjetnica Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu)
Od najranijih stoljeća do novog doba

Knjiga dr. sc. Sava Markovića kapitalno je djelo u kojemu autor na jednome mjestu, znanstveno promišljeno i argumentirano, predstavlja i raščlanjuje sve bitne razvojne sastavnice iz barske povijesti, od najranijih stoljeća do novovjekovnog doba. Minucioznim uvidom u literaturu i brojnu arhivsku građu, Marković je čitateljstvu podario praktički sveukupan pregled stanovnika Bara, od prvih tragova njihovih imena u pisanim vrelima do razdoblja kada taj grad dospjeva pod osmansku vlast. Ova će knjiga zasigurno biti nezaobilazna literatura za znanstvenike, ali i za širu javnost, ponajprije Barane koji o povijesti svoga grada i njegovim drevnim žiteljima požele steći nova vrijedna saznanja.