kolovoza 2011

Utorak, 30. kolovoza 2011.

Tivat, 31. kolovoza 2011.g.(Radio Dux) -Hrvatska građanska inicijativa je izdala priopćenje povodom rasprave o Izbornom zakonu. Za HGI prihvatljiv je predlog Vlade da se jezik na kojem se izvodi nastava u školama zove Crnogorski/maternji jezik i književnost. Jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori smatra da je svako rješenje koje bi favoriziralo jedan od, Ustavom zagarantiranih službenih jezika, neustavno i predstavljalo bi diskriminaciju prema drugima.

Utorak, 30. kolovoza 2011.

Petrovac, 30. kolovoza 2011.g.(Radio Dux) -Sjutra u Petrovcu počinje Jazz festival, koji će trajati od 31. kolovoza do 3. rujna. Organizator je Nevladina udruga "Urbani kult". Svečano otvaranje festivala predviđeno je za 19h u amfiteatru JUSD "Crvena komuna". Svi programi izvode se na terasi cafea "Castelo", ulaz je besplatan. Prvi festival jazz glazbe u Petrovcu održan je 2006. godine. Tada su cijelokupnu manifestaciju činili samo koncerti, da bi se tijekom godina počele održavati radionice i perfomansi. Ove godine posebnost je izložba fotografija, koja se po prvi put održava na festivalu.
Program manifestacije je sledeći:

Ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Kotor, 29.kolovoza 2011. (Radio Dux) - Kako nam je javio i snimio naš slušatelj Mato Dabović nedaleko od plaze u Kostanjici na par stotina metara od obale viđeno je u igri 5 do 6 delfina juče u jutarnjim satima.
"To je jos jedan dokaz da u nasem prelijepom zalivu ima sve vise ribe, pored tuna koje se love ovoga ljeta i delfini su dosli na gozbu plave ribe koje je sve vise u našem moru" kazao je za naš radio Dabović.

Ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Tivat, 29.kolovoza 2011- (Radio Dux) - Boćari Kalimanjca I pobjednici su tradicionalne 56. Bućarske Olimpijade. U finalu su savladali ekipu Brdjanin I sa 2:1. U dramatičnom i neizvjesnom meču koji je počeo u subotu popodne u 18 sati a završio se u nedelju ujutro oko 5 sati Kalimanjac I je zasluženo osvojio Olimpijadu u godini kada klub slavi 60-tu obljetnicu.
Pehar i medalje finalistima uručio je dopredsjednik općine Tivat Ilija Janović.

Nedjelja, 28. kolovoza 2011.

Kotor 28.kolovoza 2011. (Radio Dux) - Nevladina organizacija Expeditio, u periodu od 29. kolovoza do 04. rujna 2011, organizira u palači Bizanti radionicu pod nazivom „Gradski trgovi Kotora". Radionica Gradski trgovi Kotora organiziraju se u okviru projekta Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima. Ovaj projekat ima za cilj da doprinese oživljavanju gradskih trgova kao održivih javnih mjesta koja njeguju kulturni identitet i promovišu različitost kroz primjenu javnih politika i aktivno učešće zajednice. Projekat se realizira u partnerstvu Co-PLAN i Polis Univerzitet iz Albanije, Koalicija za održivi razvoj iz Makedonije i Exeditio iz Kotora. Donator projekta je Švajcarskikulturni program za Zapadni Balkan (SCP) u okviru programa „Projekti regionalne saradnje".

Subota, 27. kolovoza 2011.

Tivat, 27. kolovoza 2011.g.(Radio Dux) -Juče je u Tivtu žiri Šestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2011. donio odluku o dodjeli nagrada. Nagradu za najbolju predstavu, jednoglasnom odlukom žirija, dodijeljena je predstavi "Metamorfoze", u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. U obrazloženju žiri je istakao da je predstava „Metamorfoze" cjelovit teatarski čin koji pomijera granice estetike glumačke igre. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje ravnopravno je dodijeljeno glumcima Jeleni Đokić i Nebojši Glogovcu za uloge u predstavi " Metamorfoze", zbog izuzetnog dijapazona glumačkih umijeća. Za glumačku bravuru nagradu je dobila Jelena Lopatić, za ulogu u predstavi "Turbo folk". Jelena Lopatić je pokazala osobenu energiju i odvažnost scenskog izraza. Specijalna nagrada za umjetničko dostignuće na Šestom festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije 2011" većinom glasova dodijeljena je predstavi "Turbo folk" u izvođenju Hrvatskog nacionalnog kazališta "Ivana Pl. Zajca" iz Rijeke. Ova nagrada je dodijeljena za autorski i radikalan pristup tumačenju suvremenih fenomena. Pored nagrada žirija, plaketu "Ivana Tomičić" ove godine zavrijedio je Borislav Boro Stjepanović, zbog iznimnog doprinosa u razvoju kazališnog izričaja.

Petak, 26. kolovoza 2011.

Petrovac , 26.kolovoza 2011. - ( Dux radio ) Tradicionalna Petrovacka noc, odrzat ce se veceras u sklopu kojih će biti oragnizirane razne pucke svecanosti koje počinju od 16 sati sportskim nadmetanjima, plivanjem potezanjem konopa i drugima atraktivnim morskim nadmetanjima, na petrovačkom pristaništu. U 16,30 je defile Gradske muzike Budva , a u 17 sati odrzat ce koncert na gradskom šetalištu nakon čega će posjetioci i turisti moći degustirati ribu , vino i pivo na šetalištu ispred hotela Palas i na platou pored restorana Sutjeska . Od 18 sati nastupiti će klapa Castel Nuovo i Harmonija , a u 20 sati gitaristi Srdjan Bulatovic i Darko Nikcevic. Na trgu ispred hotela Palas u 21 sat goste će zabavljati svojim hitovima Nina Žižić i plesna grupa Soletico kao i poznata hrvatska zvijezda Jelena Rozga od 22 sata , a Petrovačka noć završit ce se koncertom grupe Van Gogh.

Četvrtak, 25. kolovoza 2011.

Tivat, 25. kolovoza 2011.g.(Radio Dux) - Gostujući u emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" zastupnica Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević govorila je o značaju donošenja Izbornog zakona, koji već duže vrijeme zaokuplja pozornost javnosti Crnoj Gori kao i zvaničnika Evropske unije. Posljednjih dana vode se intezivni pregovori oko ovog važnog zakona, koji već petu godinu nije donešen, a predstavlja jedan od uslova za ulazak Crne Gore u Europsku uniju. Naime, nakon usvajanja Ustava 2006. godine, Crna Gora je bila u obvezi donošenja određenih zakona koji proizilaze iz Ustava, u roku od šest mjeseci. Zastupnica Dragičević izrazila je nadu da će na zakazanoj sjednici 6. rujna, zakon konačno biti usvojen.

Srijeda, 24. kolovoza 2011.

Herceg Novi 24.kolovoza.2011.(Radio Dux) - Gost u emisiji "Eko zeleno - plava Boka" bio je Zoran Banićević, predsjednik NVO " Plavi Crne Gore" koji se bave zaštitom životinja, mora i podmorja. Postoje već punih osam godina i vrlo su akvtivni , a imaju i dobru suradnju sa vladinim i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori. Prema riječima predsjednika Zorana Banićevića NVO "Plavi Crne Gore" imaju veliki broj volontera i članova, dosta brodova i alata, ali nemaju neku veliku finansisku podršku. "Eko info punkt gdje nam je bilo sjedište u Zelenici, inspekcijski organi su nam uklonili jer nismo imali dozvolu od Morskog dobra u čijoj zoni je bio postavljen tako da nemamo baš razumjevanja sa inspekcijama iz Herceg Novog. Radimo na dobijanju potrebnih dozvola kako bi vratili Eko info punkt i omogućili svim zainteresiranima da nam se pridruze te im pružili potrebne informacije iz ekologije kako bi stekli nova saznanja i pridružili se Plavima Crne Gore." kazao je za nas radio Banićević.

Utorak, 23. kolovoza 2011.

Sinoć je u crkvi Bogrodičinog hrama održan koncert duhovne glazbe polaznika IX. Međunarodnie radionice za puhačke instrumente u organizaciji NVO »Ars praesentia Boke kotorske«. Polaznici su izveli djela poznatih svjetskih skladatelje na flauti, oboi, klarinetu, saksafonu,fagotu, trubi, horni trombonu, tubi. U prepuinoj crkvi koja je i brojni posjetioci su uživali u koncertu.

Stranice