svibnja 2012

Četvrtak, 31. svibnja 2012.

Fakultet za pomorstvo u Kotoru promovisao je novonabavljeni brodomašinski simulator – proizvod poljske kompanije „Unitest", jednog od dva najbolja svjetska kreatora specifičnih informatičkih riješenja za obuku pomoraca. Novi simulator koji je instaliran u potpuno obnovljenom i za to posebno prilagodjenom kabinetu, zajedno sa softverom i hardverom, koštao je oko 100 tisuća eura. Nova oprema zadovoljava međunarodne standarde obuke pomoraca, u skladu sa STCW konvencijom i propisima Medjunarodne pomorske organizacije IMO.

Srijeda, 30. svibnja 2012.

ZAGREB, 30. svibnja 2012. (Radio Dux) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu u nastupni posjet veleposlanika Crne Gore Igora Građevića, kojemu je zaželjela dobrodošlicu, a u razgovoru s njim je naglasila važnost predstojećeg razdoblja za Crnu Goru, posebice u kontekstu njezinog puta prema članstvu u euroatlantskim integracijama, priopćio je MVEP.
Građević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim načinom i područjima suradnje između Hrvatske i Crne Gore, te potvrdio spremnost za dodatnim unapređenjem političkog dijaloga. Ujedno je zahvalio na svim vidovima pomoći koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Tivat 30.svibnja 2012.(Radio Dux)- Grupa građana iz Tivta pokrenula je potpisivanje peticije protiv planiranog proširenja Jadranske magistrale na potezu od Gradiošnice do Donje Lastve. Planom je predviđeno izgradnja četri brze trake kroz grad. Prenosimo integralni tekst peticije.

Tivat 30.svibnja. 2012.(Radio Dux)- Predsjednica HGI-a Marija Vučinović dostavila nam reagiranje stranke nakon sklapanja koalicione vlasti u Tivtu (DPS SDP) koje prenosimo u cjelosti:
"Igra oko konstituiranja vlasti u Tivtu konačno je završena i sad, pošto smo čuli izjave funkcionera naših bivših koalicijskih partnera povodom toga, HGI će, iduće četiri godine biti oporbena partija u tivatskom parlamentu. Jer, kako drukčije protumačiti izjavu predsjednika tivatskog odbora DPS-a da HGI nije ušla u koaliciju zato što nije imala sluha za ponudu DPS-a koja je bila navodno"korektna" i u "interesu grada i građana" .

Utorak, 29. svibnja 2012.

Tivat 29.svibnja 2012.(Radio Dux)- Predsjednica HGI Marija Vučinović u izjavi za naš radio je kazala da su DPS i HGI različito tumačili to što je "zatečeno stanje" u načinu na koji je do sada bila ustrojena lokalna vlast i da zbog toga nije došlo do dogovora.
„Mi smo u koalicijskom sporazumu prije 4 godine dobili mjesto dopredsjednika Općine, ali i jedno mjesto ravnatelja u Javnim poduzećima ili ustanovama, koje nikada nije realizirano. Naš minimum zahtjeva za nastavak saradnje je bio da se ono što smo dogovorili i potpisali još prije 4 godine napokon i realizira, ali za to nije bilo sluha. Nudili su nam samo mjesto dopredsjednika Općine. Ova četri mandata koja smo dobili od naših glasača obvezuju nas. Ne moramo po cijenu poniženja biti dio vlasti jer mi imamo dostojanstvo i selimo se u oporbu" kazala je Vučinović dodajući da će HGI u Tivtu ubuduće djelovati kao "odgovorna i konstruktivna oporba". Na pitanje koja je sudbina koalicije HGI i DPS na državnom nivou, ona je ka zala da „za sada ostajemo u koaliciji, ali ćemo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati, na jesen su izbori za parlament CG".

Tivat 29.svibnja 2012.(Radio Dux)- Nakon skoro dva mjeseca od lokalnih izbora održanih 7.travnja Tivat je juče konačno dobio novu izvršnu vlast jer su DPS i SDP postigle dogovor o nastavku koalicione suradnje. Dosadašnji treći partner u tivatskoj lokalnoj vlasti – HGI, nije pristao na uslove koje su mu ponudili DPS i SDP, pa će jedina politička partija Hrvata iz Crne Gore u gradu u kojem živi najveći broj pripandika te populacije u našoj državi, ubuduće biti opozicija.
DPS i SDP sa ukupno 17 odbornika inače, imaju natpolovičnu većinu u 32-članom tivatskom lokalnom parlamentu i bez HGI-jeva 4 odbornika. Osnovni razlog za to što HGI nije željela nastaviti koalicionu saradnju sa DPS i SDP bilo je to što ove partije nisu pristale na minimum uslova koje im je ispostavila HGI – da ta partija pored mjesta dopredsjednika Općine, dobije i jedno mjesto ravnatelja u tivatskim lokalnim Javnim preduzećima ili ustanovama. To je inače, bilo definisano i dosadašnjim koalicionim ugovorom triju partija, ali HGI ni u protekle četiri godine nije mogao dobiti obećano im mjesto ravnatelja.

Utorak, 29. svibnja 2012.

Tivat 29.svibnja 2012.(Radio Dux) - Nevladina udruga "Mladi i zdravlje" u okviru projekta "Moj prijatelj i ja", a u sklopu Medjunarodnog dana uvažavanja seksualne različitosti, sprovela akciju na teritoriji Općine Tivat, raspodjelila je 2.000 kondoma i 150 lubrikanata u 14 tivatskih restorana, kafića i frizerskih salona, čime je podsjetila naše sugradjane na značaj brige za svoje zdravlje i zdravlje pratnera, kao i na uvažavanje seksualne različitosti. Akcija je realizirana sa kancelarijiom UNDP-om Crna Gora.
NVO "Mladi i zdravlje", osnovana prije 6 mjeseci, a kroz projekatz "Moj prijatelj i ja" realizirala je postavljanje bilborda sa porukom "Ljubi, ljubi ali glavu ne gubi", na magistralnom putu Tivat-Budva, preko puta ulaza na aerodrom, koji će sve do 15. lipnja, vozače i prolaznike podsjećati na akciju i njene poruke kazala je za naš radio predsjednica Angelina Uskoković.

Utorak, 29. svibnja 2012.

Tivat 29.svibnja 2012.(Radio Dux)- Tivatska kompanija Avacom najavila je pokretanje časopisa TopMontenegro, koji će, biti turistički vodič i informator za turiste i poslovne ljude koji borave u Crnoj Gori.
Prema najavi osnivača Zlatka Vučinovića, časopis će biti besplatan i distribuirati će se u lukama, na aerodromima Tivat i Podgorica, po hotelima, preko izdavaoca privatnog smještaja, u restoranima.
Planirano da časopis izlazi tromjesečno, a planirana je i elektronska verzija na portalu http://www.topmontenegro.com/.
Prvi broj bi trebao izaći iz tiska u lipnju.

Ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Donja Lastva, 28. svibnja 2012. g. (Radio Dux) - "Kad splasnu jedra", naziv je dokumentiranog filma, hrvatskog novinara Boža Vodopije, sadašnjeg generalnog konzula Republike Hrvatske u Kotoru, koji je sinoć prikazan u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi. Organizator ovog događa je Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum". Film je snimljen 2004. godine i bavi se povješću Hrvata u bokokotorskom zaljevu, kroz prizmu obitelji Brajnović.
"Čitava Boka predstavlja muzej starina", kaže Antun Tonko Tomić, koji govori o Dobroti i njenom pomorstvu. Za opstojnost Hrvata ističe Crkvu kao glavnog čuvara identitetskih vrijednosti. "Vidim da je Crkva jedina kao tvrđava neoborena, jer svjedok sam što su sve komunisti pokušavali i htjeli, ali nisu uspjeli", govori Tomić u filmu.

Ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Kotor 28.svibnja 2012. (Radio Dux)- U sklopu projekta Promocija principa održivog razvoja u javnim prostorima Boke Kotorske, Expeditio - Centar za održivi prostorni razvoj, u Tivtu i Kotoru organizuje događaj “Joga u parku”. Cilj ove aktivnosti je promocija zdravih stilova življenja ali i raznovrsnih mogućnosti za korišćenje javnih prostora u našim gradovima. Svi građani/ke su dobrodošli.
15-17. lipnja 2012.  GRADSKI PARK - KOTOR 22-24. lipnja 2012.  VELIKI GRADSKI PARK - TIVAT
Svakog dana po sljedećem rasporedu: 09.00 - 10.00 h    Joga 12.00 - 13.00 h    Joga, disanje 15.00 - 16.00 h    Joga, meditacija       18.00 - 19.00 h    Joga, disanje, meditacija 19.00 - 20.00 h    Predavanje: Joga za zdrav i srećan život
Svi su dobrodošli - djeca, omladina i stariji, punački i mršavi, ukočeni i razgibani, žene i muškarci ...BAŠ SVI! Potrebno je udobno se obuti i obući. Ponijeti sa sobom podlošku za vježbanje. Učešće je besplatno.

Stranice