PUSIĆ S NOVIM VELEPOSLANIKOM CRNE GORE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. svibnja 2012. - 16:16
Autor: 

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu u nastupni posjet veleposlanika Crne Gore Igora Građevića, kojemu je zaželjela dobrodošlicu, a u razgovoru s njim je naglasila važnost predstojećeg razdoblja za Crnu Goru, posebice u kontekstu njezinog puta prema članstvu u euroatlantskim integracijama, priopćio je MVEP.
Građević je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim načinom i područjima suradnje između Hrvatske i Crne Gore, te potvrdio spremnost za dodatnim unapređenjem političkog dijaloga. Ujedno je zahvalio na svim vidovima pomoći koju Hrvatska pruža Crnoj Gori na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Pusić je poručila da će Hrvatska i nadalje pružati potporu Crnoj Gori u procesu institucionalne izgradnje države. Naglasila je kako je glavna zadaća obje zemlje preuzimanje odgovornosti za sebe, čime zajednički ostvaruju preduvjet dugoročne sigurnosti i stabilnosti regije jugoistočne Europe.
Obje strane izrazile su interes za daljnim jačanjem bilateralne suradnje potpisivanjem nekoliko ugovora koji su u pripremi. U okviru toga, Pusić je predala veleposlaniku Građeviću prijedlog Ugovora između Republike Hrvatske i Crne Gore o euroatlantskom partnerstvu. Predviđeno je da navedeni Ugovor, kao izraz više razine suradnje dviju država, ministrica Pusić potpiše s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Milanom Roćenom, prilikom predstojećeg službenog posjeta Podgorici idućeg mjeseca.
Pusić je i ovom je prigodom ponovila poziv predsjedniku vlade Crne Gore Igoru Lukšiću i ministru Milanu Roćenu na Croatia Summit, koji će se u srpnju održati u Dubrovniku, a čiji je fokus ove godine stavljen na učinke hrvatskog pristupnog procesa Europskoj uniji i postkonfliktne tranzicije u institucionalnoj izgradnji moderne države, navodi se u priopćenju.