PUSIĆ U KOTORU RAZGOVARALA S PREDSTAVNICIMA HRVATSKE MANJINE U CRNOJ GORI

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 12. lipnja 2012. - 12:06
Autor: 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u utorak u Kotoru s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori o položaju i pravima Hrvata u toj zemlji, njihovoj organiziranosti, aktivnostima i problemima te o financijskoj potpori hrvatskim udrugama i medijima koji djeluju u Boki Kotorskoj.
U razgovoru su sudjelovali predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mirko Vičević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, predsjednik Hrvatske krovne udruge Dux Croatorum Zvonimir Deković i zastupnica Hrvatske građanske inicijative u crnogorskom parlamentu Ljerka Dragićević.

Tijekom razgovora predstavnici udruga ukazali su uglavnom na potrebu rješavanja tehničkih problema, načina finaciranja hrvatskih medija "Hrvatskog glasnika" i "Radio Duxa" te suvremenijeg načina rada s mladima kroz stvaranje kampova za edukaciju i animaciju kao i doniranje stipendija za studiranje i postdiplomske studije na sveučilištima u Hrvatskoj.
Ministricu Pusić primio je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić koji je predstavio biskupiju kroz njenu povijest te kulturno i spomeničko blago Hrvata kao autohtonog naroda u Boki Kotorskoj. Ministrica je izrazila zadovoljstvo posjetom i susretom u biskupiji koja je pomogla u očuvanju autohtonog hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.
Najavljujući u razgovorima današnje potpisivanje sporazuma o euroatlanskom partnerstvu s Crnom Gorom, koji će biti potpisan tijekom dana u Podgorici, hrvatska šefica diplomacije istaknula je kako, vezano za funkcioniranje institucija hrvatskog naroda, postoji namjera napraviti plan kulturne suradnje u regiji na medijskim projektima komunikacije i projektima kulture. "Želimo naglasiti okrenutost prema budućnosti, ali i riješiti probleme koji su ostali kao što su problemi restitucije. Upravo bi Hrvati mogli biti nositelji aktivnosti na približavanju Crne Gore Europskoj uniji", kazala je ministrica Pusić.
Nakon susreta u Kotoru ministrica vanjskih poslova s izaslanstvom je otputovala u Podgoricu, gdje će se sastati s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem te s ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, s kojim će potpisati sporazum između Hrvatske i Crne Gore o euroatlanskom partnerstvu.
Audio: Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

Audio: Biskup Ilija Janjić