LUKŠIĆ: A5 VAŽNA INICIJATIVA ZA CRNU GORU

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. prosinca 2012. - 12:21
Autor: 

Američko-jadranska povelja (A5) je kao inicijativa koja se bavi euroatlantskim integracijama vrlo važna Crnoj Gori jer predstavlja okvir za pripremu za buduće članstvo u NATO savezu, izjavio je u petak u Zagrebu potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić nakon bilateralnog susreta s prvom potpredsjednicim hrvatske vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.
Lukšić i Pusić su razgovarali u okviru sastanka partnerske komisije A5 na kraju šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Poveljom.

"Američko-jadranska inicijativa je vrlo važna regionalna inicijativa koja se bavi euroatlantskim integracijama i ona je Crnoj Gori veoma značajan okvir koji nam pomaže da se pripremimo za buduće članstvo", kazao je Lukšić. Zahvalio je Hrvatskoj na potpori u euroatlantskim integracijama i ocijenio da "kroz okvire buduće suradnje možemo dobro pripremiti Crnu Goru da slijedi stope Hrvatske prema članstvu u NATO-u".
"Sasvim sigurno i punopravno članstvo Hrvatske u EU će nam pomoći jer tada već možemo reći da je Unija na našim granicama", dodao je Lukšić.
Ministrica Pusić je kazala da se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa i uređenju zajedničkog prostora, najavivši za početak sljedeće godine bilateralni posjet ministra Lukšića Zagrebu.
"Imamo niz zanimljivih tema za razgovarati i naći rješenja, ali to nije ni u jednom slučaju političko pitanje u onom smislu da bi predstavljalo prepreku, nego kako najefikasnije olakšati komunikaciju ljudi i roba između dvije zemlje u trenutku članstva Hrvatske u EU", kazala je Pusić. Govoreći o graničnom režimu nakon ulaska Hrvatske u EU, Lukšić je kazao da "nema potrebe da naši građani ulazak u EU negativno osjete".
"Do sada su na tom području ostvareni zapaženi rezultati i našim građanima je omogućen jednostavan promet", dodao je.
Pusić je podsjetila da će sve to biti privremeno jer Crna Gora pregovara o članstvu u EU, "ali dok smo u ovoj situaciji naći ćemo rješenja koja će biti najpogodnija".
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je u petak ujutro u Zagrebu završni sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) posvećen procesu auroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe, ulozi javne diplomacije u procesu pristupanja NATO-u te misiji ISAF u Afganistanu. Osim zemalja članica A5, Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH i Crne Gore, sastanku prisustvuju i predstavnici Srbije i Kosova u svojstvu promatrača.
Povelju su u svibnju 2003. u Tirani potpisali ministri vanjskih poslova Albanije (Ilir Meta), Makedonije (Ilinka Mitrevska) i Hrvatske (Tonino Picula) te državni tajnik SAD-a, Colin Powell u cilju ubrzanja procesa pridruživanja NATO savezu. Spomenutoj inicijativi 2008. godine pristupile su Bosna i Hercegovina te Crna Gora
Novo šestomjesečno predsjedanje Američko-jadranskom poveljom 1. siječnja 2013. preuzima Makedonija.