PUSIĆ: NAPREDOVANJE PODGORICE "DIREKTAN INTERES" HRVATSKE

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 19. veljače 2013. - 14:36
Autor: 

Hrvatska i Crna Gora su odlični susjedi s važnom odgovornošću ne samo za svoje bilateralne odnose već i za regiju jer je Hrvatska na samom pragu ulaska u EU, a Crna Gora je jedina u susjedstvu koja pregovara o članstvu, izjavila je u utorak prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon razgovora s crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem, ocijenivši napredak Podgorice prema euroatlantskim integracijama "direktnim hrvatskim interesom".
"Crna Gora i Hrvatska imaju odlične susjedske odnose i novu, važnu odgovornost za svoje bilateralne odnose i za napredovanje regije", kazala je Pusić i ponovila da se ulaskom u EU "Hrvatska nikuda ne seli i ostaje tamo gdje jest" i stoga regija ostaje njezin interes i odgovornost. Podsjetila je da je Crna Gora jedina zemlja u regiji koja pregovora o članstvu u EU, dok je za članstvo u NATO-u potpuno spremna.

"Mi napredovanje Crne Gore prema euroatlantskim integracijama smatramo direktnim hrvatskim interesom", kazala je Pusić.
Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova zahvalio je Hrvatskoj na potpori u oba integracijska procesa, također ukazujući na važnost skorog ulaska Hrvatske u Uniju i činjenice da je njegova zemlja jedina u regiji koja trenutno vodi pregovore o članstvu. Crna Gora je počela pristupne pregovore s Bruxellesom krajem lipnja 2012.
"To povećava odgovornost naših zemalja", kazao je Lukšić, dodavši da je važno da se "naši dobri odnosi pozitivno odraze na regiju".
Što se NATO-a tiče, Pusić smatra da je Podgorica spremna za članstvo i kazala da je svom kolegi predala dokument o pravnoj stečevini NATO-a koji je preveden na hrvatski jezik.
"Crna Gora je spremna za članstvo u NATO-u i taj posao treba dovršiti", kazala je šefica hrvatske diplomacije.
"To pridonosi stabilizaciji regije i to smo rekli i na summitu Saveza u Chicagu", dodala je.
Lukšić je kazao da dvije zemlje odlično surađuju na području obrane te da je Hrvatska puno učinila za Crnu Goru tijekom svog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom, a najavio je i sudjelovanje crnogorskih vojnika u hrvatskom kontigentu u Afganistanu.
Po pitanju Prevlake i mogućeg utjecaja nerješenih pograničnih pitanja između dvije zemlje na buduće članstvo Crne Gore u EU, dvoje ministara je suglasno da to pitanje "ne opterećuje naše odnose", ali da bi bilo dobro da se riješi bilateralno. Sporazum o privremenom pograničnom režimu, kazala je Pusić, funkcionira bez poteškoća.
"Bilo bi dobro da to riješimo bilateralno", ocijenila je ministrica, dodavši da je uvijek moguće i otići pred međunarodni sud. Također je podsjetila da privremeni sporazum ne prejudicira trajno rješenje graničnog pitanja.
Prema Lukšiću, "to nije pitanje koje opterećuje naše odnose".
"Sporazum se dobro primjenjuje u praksi, nije ograničen vremenskim rokom", kazao je Lukšić i izrazio želju da se do trajnog rješenja dođe bilateralnim putem. Istaknuo je da to nije pitanje koje bi moglo "zakomplicirati odnose dviju zemalja", dok je Pusić ponovo jasno kazala da "nije u interesu Hrvatske da zaustavi Crnu Goru prema putu u EU".
Nakon sastanka dvoje ministara su potpisali dva ugovora o suradnji, u gospodarstvu i turizmu.
/Hina/