Završen posjet Vuksanovića Hrvatskom saboru i potpisan Protokol o suradnji

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 30. lipnja 2018. - 8:47

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, predvođeno predsjednikom odbora Adrijanom Vuksanovićem, u petak 29. lipnja.

Glavne teme razgovora bile su suradnja dviju država u pitanjima vezanima za proširenje Europske unije, gospodarska i bilateralna suradnja te pitanja koja se tiču nacionalnih manjina. Predsjednik Odbora Vuksanović je ujedno i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Sudionici su naglasili važnost procesa pristupanja Crne Gore Europskoj uniji. Ministrica Pejčinović Burić, čestitajući Crnoj Gori na dosadašnjim postignućima, potvrdila je daljnju potporu Republike Hrvatske europskom putu Crne Gore. Naglasila je kako će upravo proširenje biti jedan od ključnih prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine, tijekom kojeg će biti organiziran summit EU – zapadni Balkan kako bi se i na taj način pokazala snažna podrška njegovoj EU perspektivi. Hrvatska uz to Crnoj Gori pruža i stručnu i tehničku pomoć u procesu pregovora i provođenju potrebnih reformi za članstvo u EU.

Čestitajući nedavno obilježenu prvu godišnjicu članstva u NATO savezu, ministrica je ocijenila kako takvo savezništvo treba biti poticaj za daljnje jačanje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa uključujući i aktivniji pristup u rješavanju otvorenih pitanja.

Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović zahvalio je na velikom zalaganju i doprinosu Hrvatske u procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji. Smatra da Hrvatska Crnoj Gori daje snažan poticaj i podršku te konkretnu pomoć u jačanju sposobnosti Crne Gore da odgovori na obveze iz procesa pristupanja Europskoj uniji.

Predsjednik Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević jučer su također u Zagrebu potpisali Protokol o suradnji dva skupštinska odbora.

Protokol predviđa snažniji međuinstitucionalni dijalog i razmjenu informacija i stavova s ciljem zajedničkog djelovanja dva parlamenta na europskom nivou, prijenos stručnih iskustava iz procesa pristupanja EU i provođenja europskog zakonodavstva, kao i promoviranje važnosti uloge nacionalnih parlamenata u procesu europskih integracija.

Također, izaslanstvo Odbora se susrelo s Vesnom Pusić, članicom Odbora za europske poslove i nekadašnjom predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU. Pusić je predstavila funkcioniranje nekadašnjeg Radnog tijela zaduženog za kontrolu procesa pristupanja Hrvatske, te iskustva suradnje i komunikacije u pretpristupnom periodu.  Na sastanku je naročito istaknuta važnost političke koordinacije i daljnjeg rada na informiranju građana i nakon pristupanja EU.