Susret Jandrokovića i Vuksanovića

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. lipnja 2018. - 8:40
Autor: 

Izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore, na čelu s predsjednikom Odbora Adrijanom Vuksanovićem, nalazi se u posjet Zagrebu, na poziv predsjednika Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoja Ivana Miloševića.

Izaslanstvo je jučer primio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je izrazio snažnu podršku približavanju Crne Gore Europskoj uniji, te naglasio da je Hrvatska spremna da nastavi podržavati taj europski put pružanjem političke i stručne pomoći. Predsjednik Vuksanović je naglasio važnost partnerstva u cilju zadržavanja dobre dinamike pregovora, te istakao da je Crnoj Gori prioritet prije svega reformski proces i unaprijeđenje kvalitete života građana. Na sastanku je bilo riječi i o aktualnim bilateralnim pitanjima, a naglašena je veoma dobra suradnja dvije zemlje.

Na sastanku s Odborom za europske poslove, predsjednik Vuksanović je kazao da je Hrvatska dala značajan poticaj europskom putu Crne Gore, kako kroz jasno zalaganje za pristupanje Uniji na osnovu pojedinačnih zasluga, tako i kroz tehničku i stručnu potporu, poput ustupanja prijevoda europskog zakonodavstva. Također, izrazio je nadu da će se otkloniti određeni izazovi, naročito u pogledu poglavlja 27 – Životna sredina, te da će Crna Gora ubrzo dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u ovom poglavlju. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević je naglasio važnost provođenja efikasnih reformi u pretpristupnom periodu, kako se država kao članica EU ne bi suočavala sa težim izazovima. Na sastanku je bilo riječi i o uvrštavanju Bokeljske mornarice na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih dobara, pitanjima migracije i sigurnosti, odlasku mladih ljudi u druge zemlje EU, kao i o investicionom ambijentu i ekonomskoj suradnji.

Izaslanstvo Odbora se susrelo i s Odborom za vanjske poslove, na čelu s predsjednikom Mirom Kovačem, Međuparlamentarnom grupom prijateljstva Hrvatska – Crna Gora, na čelu s članicom Grupe Vesnom Bedeković, te s Odborom za regionalni razvoj i fondove Europske unije, na čelu s predsjednicom Odbora Brankom Juričev Martinčev.

Na sastancima je bilo riječi o aktualnim pitanjima u okviru bilateralnih odnosa, dinamici pregovora Crne Gore sa EU i komuniciranju procesa pristupanja u javnosti. Naročito je naglašeno da u pretpristupnom periodu treba raditi na što boljem iskorištavanju europskih fondova, te se fokusirati ne samo na velike infrastrukturne projekte, već i na jačanje stručne potpore i administrativnih kapaciteta.

Posjet se nastavlja danas, kada će se izaslanstvo sastati s Vesnom Pusić, članicom Odbora za europske poslove i nekadašnjom predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU, kao i s potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Danas će biti upriličeno i potpisivanje Protokola o suradnji između Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Izaslanstvo Odbora, pored predsjednika Vuksanovića, čine članovi Odbora Mihailo Anđušić i Momčilo Martinović, kao i poslanik Miloš Nikolić, član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.