Vuksanović na sjednici POSP – a u Strasbourgu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. lipnja 2017. - 9:10
Autor: 

Na 13. Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije i Crne Gore (POSP) koji je jučer održan u sjedištu Europskog parlamenta, Strasbourgu, poslanici Europskog parlamenta i Skupštine Crne Gore razmatrali su pitanja napretka Crne Gore u oblasti osnovnih prava, socijalne politike i zapošljavanja, pravde slobode i sigurnosti.  Značajna tema je  bila i stanje pristupnih pregovora i odnosa Europske unije i Crne Gore, a razgovaralo se  i o provođenju posljednjih parlamentarnih izbora i funkcioniranju Skupštine.

Izaslanstvo Crne Gore,  koju je predvodio predsjednik Ivan Brajović, sačinjavali su potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, poslanici  Adrijan Vuksanović, Miodrag Radunović, Tarzan Milošević, Luiđ Ljubo Škrelja, Daliborka Pejović, Obrad Mišo Stanišić, Nedžad Drešević,  kao i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Postignuta je suglasnost da su medijske slobode kamen temeljac svake demokracije, a naglašeno je da bi Crna Gora trebalo  efikasno da sprovodi međunarodne i standarde Europske unije o ljudskim pravima. U Zajedničkoj izjavi je, između ostalog, konstatirano  da je nesudjelovanjem opozicije propuštena prilika da se nakon listopadskih izbora 2016. godine, s poslanicima Europskog parlamenta razgovara o događajima koji su doveli do polarizacije političke klime u Crnoj Gori.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Odbora za Europske integracije u svom  je izlaganju istakao: „Odbor za europske integracije, kojim predsjedavam, redovito  prati sve aktivnosti Vlade u pregovaračkom procesu i iznosi stavove o pitanjima koja smatra posebno važnim za proces pristupanja. Tako je, od početka 26. saziva, Odbor razmotrio niz dokumenata iz pregovaračkog procesa, ali je i sam dao doprinos kroz aktivnosti u okviru parlamentarne diplomacije, te promocije integracijskog procesa. U okviru parlamentarne diplomacije i političkog dijaloga sa zvaničnicima EU, sudjelovali smo na plenarnim sjednicama COSAC-a, te sastanku predsjedavajućih u okviru malteškog predsjedavanja EU. Potpisali smo Protokol o suradnji Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore i Odbora za politike EU talijanskog Senata, što će nam pomoći da na kontinuiranoj osnovi razmjenjujemo znanja, stavove i dobre prakse u vezi sa važnim pitanjima politika EU. Očekujemo da će 2017., a posebno 2018., biti godina provođenja poslJednjih priprema za zatvaranje poglavlja. Zato sam posebno zadovoljan što strateški planiramo svoje zakonodavne i strategijske obveze, kao i naše administrativne kapacitete u okviru svake od pregovaračkih oblasti – potrebne reforme u naredne dvije godine, koje smatramo izuzetno važnim u kontekstu priprema za članstvo, predvidjeli smo u novom Programu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji, kojim je za period 2017-2018. godine planirano preko 800 obveza, od čega preko 700 zakonodavnih. Odbor za europske integracije će pažljivo pratiti realizaciju ovog zaista ambicioznog Programa, a siguran sam da ćemo svi dati svoj doprinos u provođenju ključnih reformi za dalje približavanje standardima i vrijednostima Unije“. 

Vuksanović  je također imao prigodu susresti se s hrvatskom europarlamentarkom  Ivanom Maletić te dogovorio skori razgovor u Bruxellesu.