lipnja 2012

Subota, 30. lipnja 2012.

Tivat, 30. lipnja 2012. g. (Radio Dux)- Sinoć je u Portu Montenegru, u zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa, kao i u galeriji Pizana, otvorena izložba velikog slikara Salvadora Dalija. Postavku čine preko 200 Dalijevih radova. Izložbu je otvorila predstavnica Instituta Servantes iz Beograda Mirjana Starčević.
Grafike iz opusa Božanstvena komedija iz 1964. godine, uz grafičke listove dekompozicije drvoreza i 6 originalnih knjiga Božanstvene komedije, izložene su u galeriji Pizana, dok 106 grafika iz opusa Biblia Sacra iz 1967. godine posjetitelji mogu pogledati u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Subota, 30. lipnja 2012.

Bogdašići, 30.lipnja 2012. g. (Radio Dux) - Jučer je diljem Kotorske biskupije poslavljen blagdan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Najsvečanije je bilo u Bogdašićima, gdje je u istoimenoj crkvi jutarnju sv. Misu služio župnik don Marko Vuković, dok je svečano Euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju deset svećenika, predslavio msrg. Ilija Janjić, biskup kotorski. Pred brojnim vjernicima otac biskup je u homiliji istakao značaj sv. Petra i Pavla i pozvao vjerni puk na življenje kršćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu. Nakon sv. Mise župljani su za sve nazočne priredili agape ispred župne kuće. Na svečanosti su bili i generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Božo Vodopija i dopredsjednik općine Tivat, Ilija Janović.

Kotor 30.lipnja 2012.(Radio Dux)- U crkvi Sv. Duha u petak naveče održana je Svečana skupština Gradske muzike Kotora povodom 170. godina postojanja. O povjesti i kontinuitetu muzike govorio je njen dugogodišnji član Boško Grgurević koji je podsjetio da su davne 1842. godine muziku pod imenom "Građanska glazba grada Kotora" osnovali Rfaeli Urban, Kolubrović Frano, Zifra Frano, dr.Kolbi Uckok uz gradonačelnika Paskvali Marko. Orkestar je brojao 24 člana a prvi nastup muzika je imala 29.10.1842.god.

BRUXELLES, 29. lipnja 2012.(Radio Dux) - Crna Gora započela je u petak u Bruxellesu pristupne pregovore s Europskom unijom na međuvladinoj konferenciji na kojoj su pregovori proglašeni službeno otvorenima, a konkretni pregovori po pojedinim poglavljima započet će po završetku analitičke usporedbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom.
Prije otvaranja pregovora, čelnici Europske unije formalno su potvrdili zaključke donesene početkom tjedna na ministarskoj razini da se s Crnom Gorom otvore pregovori. Pregovori će se voditi prema novom pristupu po kojem će se najprije otvoriti dva najvažnija poglavlja, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

Petak, 29. lipnja 2012.

Tivat 29.lipnja 2012.(Radio Dux)- Purgatorije ove godine od 1. srpnja do 15. rujna ponudiće 74 raznovrsna i kvalitetna programa priopćeno je na press konferenciji Centra za kulturu. Organizatori su najavili tri premijere Centra, dvije kazališne „Penelopijada" 28. srpnja u režiji Dragane Varagić, "Čovjek iz Lemura" Erola Kadića 12.rujna a u kolovozu je premijera dokumentarnog filma Vladimira Perovića „Život je".
Prvi put ove godine zvanični promoter tivatskog festivala je država Kanada koja će u sklopu "Purgatorija" imati posebnu manifestaciju „Dani Kanade u Tivtu" - kazala je ravnateljica Centra za kulturu Tivat, Milena Radojević.

Petak, 29. lipnja 2012.

Donja Lastva, 29. lipnja 2012. g. (Radio Dux)- U predvečerju velikog blagdana Crkve, svetih apostola Petra i Pavla, a u organizaciji Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", u donjolastovskoj crkvi sv. Roka, služena je sv. Misa zadušnica za pokojnog don Đura Perušinu, koji je mučenički stradao prije točno 68 godina. Sveto Euharistijsko slavlje predvodio je preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski uz koncelebraciju više svećenika. Otac biskup je u homiliji je između ostalog naglasio: "Sjećamo se mučenika Kotorkse biskupije don Đura Perušine, koji je usmrćen kao žrtva jedne totalitarne ideologije, ali i naših svećenika don Gracije Sablića i don Iva Brajnovića, koji su također pali u obrani načela vjere Kristove. Mi kao kršćani ne smijemo mrziti ljude koji su 1944. i 1945. načinili zločin i njih lišili života, već se moramo moliti i za oprost njihovog strašnog grijeha, njihovo preobraćenje i spasenje".

Četvrtak, 28. lipnja 2012.

Tivat, 28. lipnja 2012. g. (Radio Dux)- Gost na valovima radio Dux-a, u emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" bio je Vlastimir Dabović diplomirani defektolog surdoaudiolog, koji je rođen u Boki kotorskoj, a živi i radi u Beogradu. Gospodin Dabović je zahvalan sugovornik, jer pored toga što radi na rehabilitaciji djece s oštećenim sluhom u Kliničkom centru Zvezdara, on se bavi i opravkom orgulja, koje također i svira. Zbog toga možemo reći za njega da je i orguljar i orguljaš. On našim slušateljima otkriva razliku između ta dva pojma: "Orguljaši sviraju, a orguljari popravljaju orgulje".

Bijela 28.lipnja 2012.(Radio Dux)- Jadransko brodogradilište Bijela je u prva tri mjeseca ove godine ostvarilo ukupan poslovni prihod od 2.422.914 eura, ali to nije bilo dovoljno da se pokriju svi rashodi, pa je stoga ostvaren i poslovni gubitak od 718.801 euro. Ovo je već treća godina u kojoj ta kompanija ima negativan poslovni rezultat, a ono što menadžment brodogradilišta ocijenjuje kao ohrabrujuću činjenicu je to da gubitak bilježi pad, pošto je prošle godine bio manji nego prethodne. Menadžment brodogradilišta izradio je plan restrukturiranja i konsolidacije kompanije koji predvidja dalje smanjenje troškova poslovanja i poboljšanje uposlenosti kapaciteta, kako bi brodogradlište preživjelo do poboljšanja tržišnih prilika. A one su u cijelom svijetu takve da je brodogradnja gotovo svugdje, osim na Dalekom Istoku, u dubokoj krizi.

Srijeda, 27. lipnja 2012.

Donja Lastva, 27. lipnja 2012. g. (Radio Dux) - U četvrtak, 28. lipnja u Donjoj Lastvi održat će se večer posvećeno pok. don Đuru Perušini, koji je na taj dan prije točno 68 godina mučenički stradao. Sveta Misa zadušnica služit će se u župnoj crkvi sv. Roka u 19h, a predslavit će je msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski uz koncelebraciju više svećenika. Nakon toga vjernici će obići grob ubijenog lastovskog župnika, a u 20h u Domu kulture "Josip Marković" počet će predavanje na kojem će govoriti: Zvonimir Deković predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", prečasni don Pavao Medač kancelar Kotorske biskupije, prof. dr. Milenko Pasinović i članovi obitelji don Đura Perušine.
Organizator večeri je Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum". Važno je napomenuti da se radi o prvom ovakvom događaju na prostoru Kotorske biskupije.

Srijeda, 27. lipnja 2012.

Kotor 27.lipnja2012.(Radio Dux)- Dan Bokeljske mornarice obilježen je u utorak u Kotoru. Formiranjem odreda ispred Doma pomoraca i Bokeljske mornarice u Starom gradu u pratnji Gradske muzike Kotora, preuzimanjem zastave ispred zgrade Općine Kotor, mornarica je tradicionalno obišla grad preko Tabačine, do glavnih gradskih vrata. Viceadmiralu Iliji Radoviću predat je raport ispred glavnih gradskih vrata i ključevi grada od strane predsjednika Skupštine Nikole Konjevića. Nakon ceremonijalnog nastupa na Trgu od oružja odigrano je tradicionalno kolo Bokeljske mornarice.

Stranice