svibnja 2017

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Generalni konzulat RH u Kotoru, u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori će 8. lipnja (četvrtak) u kotorskom Starom gradu u Multimedijalnoj dvorani crkve sv. Pavla organizirati izložbu "Hrvatska nematerijalna kutlurna baština na UNESCO-voj listi".

U San Marinu su 28. svibnja otvorene Igre malih zemalja, na kojima sudjeluje i Crna Gora.

Prvog dana natjecanja Tivćani Miroslav Petković i Đuro Milanović osvojili su zlato u boćanju, u disciplini parovi.

Atletičarka Marija Vuković osvojila je drugu zlatnu medalju za Crnu Goru, prvog dana natjecanja na Igrama malih zemalja u San Marinu. Vuković je s preskočenih 191 centimetar slavila u skoku u vis.

Tomaš Đurović osvojio je srebro u bacanju kugle. Srebro mu je donio hitac od 18,80 metara.

Srijeda, 31. svibnja 2017.

 U subotu, 3.6., u Sportskoj dvorani Srednjoškolskog centra Dobrota – Kotor, s početkom u 10 sati održat će se  XII. Spinel kup – džudo.  Početak kupa je u 10 sati.

Nakon omaža najhrabrijoj ženi Berti fon Sutner, prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, i izložbe talijanske fotografkinje Tine Modoti, art sezona posvećena snažnim svjetskim ženama, u nautičkom naselju Porto Montenegro se nastavlja - izložba slika beogradske umjetnice apstraktnog ekspesionizma Gordane Tomić, pod nazivom Sakura će ponovo cvati, bit će svečano otvorena u petak 2.6.,  s početkom u 20:00h u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Utorak, 30. svibnja 2017.

U suradnji  kina Cadmus Cineplex i JU Narodna biblioteka Budve u kojoj se odvija škola stripa i ilustracije, a koju vodi Simon Vučković, u četvrtak, 1.6.,  bit će upriličen program pod nazivom Dani stripa i trajat će do 10. 6.

Predavanje o povijesti  stripa će u kinu  održati strip autor Simon Vučković u četvrtak, 1.6. u 17.30h, dok će od 18.30h na istom mjestu posjetitelji moći da pogledaju radove polaznika Škole stripa i ilustracije. Nakon toga, u 19h bit će otvorena izložba Udruženja strip autora Crne Gore, a postavka se može pogledati do 10. 6.

Delegacija Odbora za europske integracije sudjelovala  je na 57. zasjedanju COSAC-a, koje se u okviru parlamentarne dimenzije malteškog predsjedavanja EU održava u Saint Juliansu. Zasjedanje je otvorio predsjednik Parlamenta Malte Anđelo Faruđa, koji je naglasio značaj parlamentarnog dijaloga u kontekstu brojnih političkih i socijalnih izazova s  kojima se EU trenutno suočava.

Od 1. do 3. 6. bit će održan XI.  Međunarodni dječji karneval, u organizaciji NVO Omladinski centar Herceg Novi. Program XI.  Međunarodnog dječjeg karnevala počet će tradicionalnim podizanjem karnevalske zastave na Sat kulu u Starom gradu.  U četvrtak, 1. 6.  u 19 h, mali kapo karnevala će podići karnevalsku zastavu, uz prisustvo bokeljskih tamburina, klaunova i trombonjera. U petak, na bazenu Jadrana na Škveru, upriličit  će se specijalno otvaranje u 20h, gdje će u prigodan program malom kapu karnevala biti predati ključevi grada.

Hrvatsko katoličko sveučilište Zagreb  za sljedeću je  akademsku godinu omogućilo upis po jednog stranog državljana bez polaganja mature, na preddiplomskim studijima komunikologije, povijesti, psihologije, sestrinstva i sociologije (kako se studiji izvode na hrvatskom jeziku ovdje se  primarno očekuju  pripadnici  hrvatske manjine iz Crne Gore i Srbije).

Ovogodišnji "Džada Film Fest 2017." u Podgorici otvorit će film ,,Kako je počeo rat na mom otoku,, hrvatskog redatelja Vinka Brešana, koji je ujedno i gost Festa. Pokrovitelji prvog dana Džade su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Džada Film Fest 2017. god.  održat će se, po treći put, od 5. do 11.6.

Utorak, 30. svibnja 2017.

Vaterpolo akademija Cattaro od 2.6 do 4.6. nastupiti u Kragujevcuna  juniorskom  F6 u vaterpolu. Pravo sudjelovanja  ostvaruju najbolje  ekipe iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Pored prvaka Crne Gore juniora VA Cattara, na turniru sudjelovat će ekipe Jadrana iz Herceg  Novog, Mladosti iz Zagreba, Vojvodine iz Novog Sada, Partizana iz Beograda, kao i domaćina ekipe Radničkog iz Kragujevca .  U izuzetno jakoj  konkurenciji VACattaro će odmjeriti snage sa najboljima iz regije,  na turniru koji počinje  u petak ujutro i traje do nedjelje ujutro.Sistem  igranja je svatko sa svakim.

Stranice