listopada 2018

Samo profesionalni i etički kodirani mediji mogu biti kontrolori svih grana vlasti. Zato su nam svima potrebni mediji koji rade u interesu javnosti, a ne oni koji koristeći svoju moć nekritički arbitriraju svemu i svakome. To je poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom dodjele nagrade Dialogos.

Ovogodišnji laureat nagrade za najbolju knjigu u regionu iz oblasti teorije i kulture medija u 2017. godine je prof. dr.  Nenad Vertovšek iz Hrvatske za knjigu “Noam Čomski i kritika suvremenih masmedija”.

Skupština JK Delfin Tivat održana je 29. 10.,  u prostorijama YC Porto Montenegro, na kojoj je usvojen Statut usklađen s novim Zakonom o sportu. Skupština JK Delfin je za predsjednika kluba izabrala dr. Frana Tripovića, a za predsjednika Skupštine Vasilija Zeljaka.

 

Utorak, 30. listopada 2018.

Boka kotorska stoljećima inspirira umjetnike na stvaranje jedinstvenih djela, a s nekima od njih će se uskoro upoznati i hrvatska kulturna publika. Putevima bokeljskih Hrvata naziv je izložbe koja će se od 6. do 16. 11.  održati u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba je dio istoimenog, kulturno-edukativnog projekta koji ima za cilj očuvanje kulturne baštine bokeljskih Hrvata te potaknuti bolju kulturnu razmjenu između Hrvatske i Crne Gore.

Nagrada “Goran Bujić” u spomen na nedavno preminulog zadarskog književnika, koju već tradicionalno  dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i njegov zadarski ogranak , za 2018. godinu pripala je crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu u kategoriji književnici-novinari izvan Republike Hrvatske.

Početkom mjeseca studenog Crkva slavi zapovijedanu svetkovinu Svih svetih (1. studenoga), te sljedećeg dana (2. studenoga) Dušni dan. U tim svetim danima oči svih vjernika uprte su u razmatranje nebeskog blaženstva svih naših predaka u vjeri, koji su po zaslugama svog krjeposnog kršćanskog života zaslužili ući zajedništvo nebeske Crkve, u vječnu radost svetaca Božjih. Također se sjećamo i svih dragih pokojnika, za koje na poseban način prikazujemo sv. mise i molitve. Podsjećamo sve vjernike da u periodu od 1. do 8. studenog mogu dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti za pokojne.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković, u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi ugostio je polaznike nastave hrvatskoga jezika i kulture koji su sudjelovali na natječaju Hrvatske matice iseljenika Igračka u srcu te svojim predanim radom osvojili prvo mjesto za skupni rad u konkurenciji sa školama iz SAD-a, Australije, Njemačke, Švedske, Italije, BiH i Srbije.

Povodom mjeseca posvećenog zdravlju žena  Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja Općine Tivat, u suradnji s  Domom zdravlja Tivat, jučer je organizirao  radionicu na temu reproduktivnog zdravlja za učenike i učenice VIII.  i IX.  razreda Osnovne škole „Drago Milović“.

Dr.  Julija Samardžić ginekologinja  tivatskog Doma zdravlja govorila je o zdravstveno rizičnom ponašanju u adolescenciji i rizicima od neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Danas je zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović iskoristio institut poslaničkog pitanja i upitao ministra prosvjete Damira Šehovića zašto u lektiri nema Antona Staničića i njegovog djela Mali pirat.

Odgovor ministra Šehovića, obrazloženje i komentar zastupnika Vuksanovića možete pogledati u videozapisu.

Ponedjeljak, 29. listopada 2018.

„U groblju leže naša svježa sjećanja.

Ovdje nam se ukazuje život, prošlost i kultura mjesta.

Groblje treba postati istinsko područje mira, područje koje čuva

naše uspomene i koje mrtvima osigurava mjesto časti i

zahvalnosti na njihovo dugogodišnje djelovanje u ljudskoj zajednici.“

Prof. Miroslav Kollenz

 

Ponedjeljak, 29. listopada 2018.

Kazališna predstava „Čovek čoveku“, u produkciji Niš Art fondacije, održat će se u Kotoru u hotelu Cattaro, u srijedu, 31.10.,  s početkom u 20 sati.

U predstavi igraju Rada Đuričin i Vjera Mujović.

Karte se mogu kupiti na recepciji hotela po cijeni od 10 eura. Zbog kapaciteta broj karata je ograničen.

Stranice