Održana radionica za tinejdžere o zdravstveno rizičnom ponašanju

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 30. listopada 2018. - 8:30
Autor: 

Povodom mjeseca posvećenog zdravlju žena  Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja Općine Tivat, u suradnji s  Domom zdravlja Tivat, jučer je organizirao  radionicu na temu reproduktivnog zdravlja za učenike i učenice VIII.  i IX.  razreda Osnovne škole „Drago Milović“.

Dr.  Julija Samardžić ginekologinja  tivatskog Doma zdravlja govorila je o zdravstveno rizičnom ponašanju u adolescenciji i rizicima od neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

“Edukacija je dio prevencije pa je to i cilj predavanja posvećenog zdravstveno rizičnom ponašanju” navela je dr. Samardžić.

Prema njezinim riječima, prvi  interes  za spolne aktivnosti javljaju se u tinejdžerskom dobu, odnosno u periodu od 15. do 17. godine i veoma je važno da su u tom periodu osigurane relevantne informacije i upute.

Akcent predavanja bio je upravo na spolno prenosivim bolestima, uzrocima i posljedicama, odnosno problemima koje kasnije mogu izazvati.

“Iako djeci izgleda daleko, adolescencija, odnosno tinejdžersko doba je period koji mora doći i vrlo je važno da se znaju zaštititi na pravi način i u pravo vrijeme. Upotreba psihoaktivnih sredstava nepovoljno utiče na rasuđivanje što doprinosi lakšem stupanju u nesigurne polne odnose. Zdravstveni pregledi su vrlo bitni nakon prvog polnog odnosa, jer neke prenosive bolesti nemaju simptome čak godinama”, istakla je dr. Julija Samardžić.