rujna 2021

Općina  Tivat je započela sa izvođenjem radova na adaptaciji kuhinje i instalaciji potrebne opreme u Srednjoj mješovitoj školi Mladost.  Navedeni radovi su jedna od aktivnosti projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“, koji se realizira u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore za period 2014.-2020. godine. Rok za završetak radova je 60 dana, a njihova ukupna vrijednost iznosi 89,387.00 eura bez PDV-a.

Svečanost povodom službenog  otvaranja Dnevnog boravka za starije Caritasa Barske nadbiskupije, koji je nedavno i zvanično licenciran, održana je danas u prostorijama Caritasa na Biskupadi. Otvaranju Dnevnog boravka su pored korisnika projekta prisustvovali i predsjednik općine  Bar Dušan Raičević,  predstavnici Ugovornog tijela kao i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja. Svečanost je otvorena pozdravnim govorom predsjednika Caritasa Barske nadbiskupije mons.

„Gradski hor“ Kulturnog centra “Nikola Đurković” raspisuje audiciju za prijem novih članova i članica.

„Pozivamo sve zainteresovane koji vole i znaju da pjevaju, nastupaju i da se druže, a stariji su od 18 godina, da nam se pridruže. Audicija će biti održana 4 i 7. oktobra od 18 sati u Muzičkoj sali Kulturnog centra. Gradski hor djeluje već tri i po godine, čini ga oko 25 članova/ca amatera različitih profesija i generacija. Izvode pop muziku, domaću, stranu i regionalnu. Više informacija na brojeve telefona: 069/445-618 i 067/556-636“ – stoji u pozivu.

 

Predstavljanje likovne monografije akademske slikarice Vesne Šojat, u organizaciji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, upriličeno je 27. rujna 2021. u palači Matice hrvatske u Zagrebu.

On nije samo obogatio Europu kršćanskim plemenitostima, nego je prvi u povijesti i do sada jedini čovjek, koji je udružio Europu Slovom Riječi Božje i Kristovim svetim križem. 

 Često se sv. Jeronim prikazuje s perom i knjigom kako radi u špilji. Danas živi u legendi o lavu koji je ušetao u spilju dok je on radio. Lav je u šapi imao trn, a sv. Jeronim se odvažio i bez straha izvadio trn iz lavlje šape. Lav je izlazio noću da bi se nahranio, te se vraćao sv. Jeronimu kraj nogu. Zapravo je lav sv. Jeronimu služio kao pas.

Srijeda, 29. rujna 2021.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović gostovao je u emisiji "Znam da znaš", na Gradskoj TV. Voditeljica emisije je Mirka Dević. U nastavku pogledajte emisiju.

Adrijan Vuksanović, kao istaknuti hrvatski intelektualac u Crnoj Gori, duže vrijeme prisutan kako na javnoj tako i na političkoj sceni, obradovao na je sa svojom zbirkom poezije ,,Dvije trećine.” Ovu izuzetnu zbirku poezije pročitao sam u jednom dahu. No prije stupanja na javnu scenu Adrijan Vuksanović, se istakao mnogo ranije svojom poezijom.

Uvaženi gospodine Nurković,

koristim ovu priliku da Vama, svim  članovima Bošnjačkoga vijeća u Crnoj Gori  i predstavnicima bošnjačkoga naroda u Crnoj Gori, kako u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore tako  i u svoje ime, uputim najsrdačnije čestitke povodom Međunarodnoga  dana Bošnjaka.

Želim Vam puno uspjeha u  radu, koji će i ubuduće, sigurni smo, biti u znaku  istaknutog doprinosa  očuvanju identiteta i njegovanju tradicijskih i kulturnih tekovina bošnjačkoga naroda u Crnoj Gori i u regiji. 

Treba zapamtiti ime Vladimir Barović… Ovaj je crnogorski admiral JNA prije točno 30 godina prislonio cijev pištolja na sljepoočnicu i… opalio. Samoubojstvo Vladimira Barovića časni je čin admirala JNA koji do danas, na žalost, nitko u Hrvatskoj nije prepoznao, a zbog nje je, na neki način, umro.

Admiral Vladimir Barović svjesno je životom platio odluku da ne sudjeluje u Domovinskom ratu, ostavljajući poruku da bi to bilo “protiv časti Crnogorca”.

Crna Gora je prije tri godine posthumno odlikovala admirala Barovića ordenom najvišeg reda.

Knjigu Marka Marulića "Judita - Izdanje u spomen petstote obljetnice prvotiska", koju je priredio Bratislav Lučin objavili su u knjižnici Posebnih izdanja Matica hrvatska i Književni krug Split - Marvlianvm. Priređivač knjige u predgovoru ističe kako je pojava prvotiska Marulićeve Judite za hrvatsku književnost i kulturu neobično važan događaj i ako ga promotrimo iz kulturnog obzora onog vremena, i ako iz današnjice gledamo na njegovo značenje u proteklih pet stoljeća. 

Stranice