Andro Saulačić

Četvrtak, 10. studenog 2022.

Danas 10. studenog u 12.00 h se predaju ključevi grada Adelfije svetom Tripunu.

Danas 10. studenog se po Rimskom martirologiju slavi u Kotoru spomen sv.Tripuna, tzv. „Mali Tripundan“. Najveća fešta na današnji dan u svijetu u čast sv Tripuna održava se u Italiji u mjestu Adelfija blizu Barija, gdje se okuplja preko 100.000 vjernika. Slavi se kao Festa patronale San Trifone Martire - Adelfia (Bari).

Utorak, 11. listopada 2022.

U Trstu je održana 54-ta Barcolana od 1- 9.10.2022. god. To je tradicionalna tršćanska regata koja se održava svake godine početkom listopada, počev pd 1969 godine, s najvećim brojem jedriličara na svijetu, a  zovu je i „morski samit“jedrilica.

 Bokeljska noć koja se održava svake godine u avgustu mjesecu u Kotoru, pod utjecajem je blagdana Festa del Redentore tj blagdanu Presvetog Otkupitelja ili Krista otkupitelja našeg nebeskog zaštitnika. Ta se fešta u Veneciji održava svake godine, treću nedjelju jula mjeseca i jedan je od najspektakularnijih događaja u Veneciji. Zovu je „Kraljicom svih fešti“, kao što mi Bokeljsku noć zovemo „Fešta nad feštama“. Održava se od 1577 god.

I u Kotoru je proslavljen blagdan Gospe od Snijega u istoimenoj maloj crkvi iz XVII st. u Tabačini. Svetu misu je predvodio župnik don Ante Dragobratović, a misno slavlje uveličao je svojim pjevanjem dio zbora sv. Tripun iz Kotora.

Kruzer "Bolette" nakon Kotora prošao ispod novog mosta  "Pelješac". Iz Kotora je brod isplovio 22.6. 2022. u 18 h  i rano ujutro 23. 6. 2022. u 6.18 min prošao je ispod novog mosta do akvatorija Neuma.

To je prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, koji će slijedeći mjesec biti pušten u promet.

Kruzer "Bolette" je dug 237 m,  širok 32 m sa gazom od 8 m. Plovi pod zapovjedništvom kapetana Joze Glavića iz Dubrovnika.

Povodom 150 obljetnice štovanja svetog Tripuna u Splitu

(1873 - 2022. god.)

 

Zbor “Sv. Tripun” su osnovali franjevci, a prvi nastup je bio 13. 06. 1921. god. na blagdan sv. Antuna.

“Da li je moguće da ovako mali grad ima ovakve pjevače i muzičare koji bi mogli predstavljati užu Europu sa ovakvim zborom” -  P. Griesbacher

Četvrtak, 04. ožujka 2021.

U cijelosti vam prenosimo tekst Andra Saulačića.

Najstariji arhivski podaci iz muzičke prošlosti Kotora

Orgulje u katedrali sv. Tripuna u Kotoru su bile impozantan instrumenat, sa bakrenim sviralama, koje su se presijavale u srebro i zlato.

Petak, 11. rujna 2020.

"Večeras 11.09.2020.god. u 20 h, će u sklopu XIX Međunarodnog festivala klapa u Perastu, a u okviru prve večeri na pjaci Sv. Nikole u Perastu, biti održano revijalno veče-Klapska baština: OMAŽ ZASLUŽNIMA.

Tom prigodom će klapa ”Karampana”-Kotor i Mandolinski orkestar “Nocturno” ili “Škuribanda” uz druge sastave obilježiti 10 god. od smrti  prof. Nikole Gregovića.

„U subotu 27. srpnja 2019 god. navršava se 50 god. od kada je Kotorska biskupija ušla u sastav Splitske crkvene pokrajine.To je odlučeno Papinskom bulom i Dekretom o osnivanju Nadbiskupije splitsko-makarske i nove crkvene pokrajine od 27. srpnja 1969. Sveta Stolica je tada uspostavila dvije nove crkvene pokrajine na hrvatskom jezičnom području i to: riječku i splitsku.

Stranice

Subscribe to RSS - Andro Saulačić