Misa za blagdan Gospe Snježne u Kotoru - Tabačina

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. kolovoza 2022. - 19:26

I u Kotoru je proslavljen blagdan Gospe od Snijega u istoimenoj maloj crkvi iz XVII st. u Tabačini. Svetu misu je predvodio župnik don Ante Dragobratović, a misno slavlje uveličao je svojim pjevanjem dio zbora sv. Tripun iz Kotora.

Za vrijeme predike don Ante je govorio o slavljenju Gospe kroz godinu pod raznim nazivima kao Mala Gospa, Velika Gospa, koju mi slavimo kao Gospu od Škrpjela, Gospa od Zdravlja, Gospa Lurdska, Gospa Karmelska, Gospa Sinjska itd. Službeno se današnji Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete bazilike svete Marije Velike. To je jedna od četiri velike rimske bazilike, zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku Eskvilinu, jednome od sedam rimskih brežuljaka, dao sagraditi papa Liberije (352–366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na spomen proglašenja dogme o Marijinu bogomajčinstvu na Efeškom saboru 431. godine, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III.

Raniji pučki naziv »Sancta Maria ad nives – Snježna Gospa« veže se uz legendu nastalu u 13. stoljeću, a po kojoj je usred ljeta na Eskvilinu pao snijeg. Taj je događaj bio povod papi Liberiju da uz materijalna sredstva jednog bogatog rimskog patricija započne izgradnju bazilike. Crkva se zove i »Sancta Maria ad praesepe – Gospa od jaslica«, jer je u njoj već koncem 4. stoljeća uređena špilja, nalik na onu u Betlehemu.

Mala crkva u Tabačini obnovljena je nakon potresa prije dvadesetak godina zalaganjem kotoranina Antuna Pane Miloševića, čiji preci počivaju u malom groblju iza crkve, kao i preci obitelji Franović, Boroe i drugih.

Andro Saulačić