Dan

Ponedjeljak, 22. ožujka 2021.

Ako iko na Mulu zaslužuje da mu se oda počast nekim javnim obilježjem, onda su to don Antun Kosović i otac Konrad Ebert, začetnici muzičkog obrazovanja na Mulu, kaže don Robert Tonsati, inicijator restauracije orgulja iz 18. vijeka.

Nedjelja, 21. ožujka 2021.

U Crnoj Gori postoji samo šest istorijskih orgulja i sve se nalaze na teritoriji Kotora. Na baladuru (pjevnici) Crkve Pomoćnice kršćana u mjestu Muo nalaze se orgulje koje je venecijanski graditelj Dominik Moskateli (Domenico Moscatelli) izgradio 1784. godine. Na Muo su donesene iz Zadra 1888. godine. Domeniko je bio izdanak graditeljske porodice orguljara Moskateli, koja je vezana za Petra Nakića, najpoznatijeg graditelja orgulja venecijansko-dalmatinske škole. Njegov otac Nikolo Moskateli gradio je orgulje za Crkvu Sv.

Subota, 20. ožujka 2021.

Orgulje koje se nalaze na baladuru (pjevalištu) u Crkvi Marije Pomoćnice kršćana u mjestu Muo u Kotorskom zalivu donesene su iz Zadra 1888. godine. Izgradio ih je 1784. godine Dominik Moskateli (Domenico Moscatelli), sin graditelja orgulja Nikole Moskatelija iz Venecije. Restaurirane su 1852. godine, kasnije popravljane u manjem obimu, no već duže vrijeme su u neispravnom stanju. Prema procjeni prof.

Ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-ja Marija Vučinović istakla je za Dnevne novine „Dan“ da su reforme koje sprovodi Vlada u cilju priključenja EU temeljne i u interesu svih građana Crne Gore: „Vjerujem da će godina pred nama donijeti još uspješnije reforme na svim poljima u cilju kvalitetnijeg života svih nas, kao i bržeg procesa integracije Crne Gore u EU. Svjesni smo da taj proces nije uvijek popularan, jer ga prate i određene poteškoće i ograničenja.

„Ministarstvo bez portfelja ne zaostaje u nadležnostima, obavezama niti u aktivnostima u odnosu na resorna ministarstva“, naglasila je predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović u intervjuu „Dan“.  

 

1.  Kako ocjenjujete dosadašnje rezultate aktuelne Vlade na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu?

 

   Odgovor:  Vlada Crne Gore ima zacrtan godišnji plan i aktivno radi na njegovom sprovodjenju, što je i zaključak posljednje sjednice Vlade.

Petak, 30. svibnja 2014.

"Svi brodari su preduzeli ili preduzimaju mjere da grade brodove preko 300 metara a mi nijedan od tih brodova za godinu, dvije nećemo moći da primimo u Luku Kotor", kazao je Vasilje Kusovac direktor Luke.

Od­bor­ni­ci SO Kotor su na sjed­ni­ci da­li na­čel­nu sa­gla­snost za kre­dit­no za­du­že­nje kom­pa­ni­je u ci­lju iz­grad­nje sa­mo­stal­nih plu­ta­ča na lo­ka­ci­ji Pla­gen­ti i usvo­ji­li zaključak o ras­po­dje­li ostva­re­ne do­bi­ti a.d. „Lu­ka Ko­tor" za 2013. i po­slov­ni plan kompanije za ovu go­di­nu, te

Stranice

Subscribe to RSS - Dan