hina.hr

Fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu obogaćen je ostavštinom Radovana Ivšića (Zagreb 1921. - Pariz 2009.) hrvatskog pjesnika, pisca, dramatika, esejista, prevoditelja i nadrealista, jednog od mnogobrojnih Hrvata koji je živio izvan domovine i stekao svjetsku slavu, izvijestili su u ponedjeljak iz NSK-a.

Talijansko i hrvatsko izdanje knjige "Zdravo Marijo," u kojoj papa Franjo tumači riječi ove molitve, predstavljena je u ponedjeljak u Vatikanskoj filmoteci,dan prije istodobnoga objavljivanja u Italiji i Hrvatskoj, priopćila je splitska nakladna kuća Verbum koja objavljuje hrvatsko izdanje nove papine knjige.

  Nova Papina knjiga pojavljuje se nepunu godinu nakon objavljivanja knjige „Oče naš“, koja je postala međunarodni bestseler preveden na više od 50 jezika.

Knjiga Dimitrija Popovića "Eros, krv i svetost", predstavljena u ponedjeljak navečer u Muzeju Mimari pred brojnom publikom u nazočnosti autora, studija je o tri biblijske žene - Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, a popraćena je instalacijom koju je umjetnik pripremio baš za ovaj kulturni događaj.

Dani kulturne baštine u Dubrovniku, kojima se obilježava Godina europske kulturne baštine, tijekom rujna donose preko pedeset različitih kulturnih događaja u organizaciji gradskih kulturnih ustanova, institucija i udruga.  Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić u četvrtak je na konferenciji za novinare rekla kako je cilj manifestacije komunicirati kulturne projekte s lokalnim stanovništvom, ali i podići svijest javnosti o važnosti i značaju kulturne baštine u europskom, regionalnom i nacionalnom kontekstu.

Novi roman književnika Stijepe Mijovića Kočana "Čoek zlatnije ruka", u kojem prati sudbinu jedne hrvatske obitelji na razmeđu Boke i Konavala, objavila je u svom nizu "Koloplet hrvatske proze" Matica hrvatska.

Mijović Kočan u romanu prati sudbinu obitelji Alejić Velin na granici Boke i Konavala između 1914., kada počinje Prvi svjetski rat i buduće 2030. godine, kada, nakon izumiranja Velinovih, obiteljskoj kući piše epilog.

Stranice

Subscribe to RSS - hina.hr