Dani kulturne baštine u Dubrovniku s više od 50 događaja

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. kolovoza 2018. - 8:26
Autor: 

Dani kulturne baštine u Dubrovniku, kojima se obilježava Godina europske kulturne baštine, tijekom rujna donose preko pedeset različitih kulturnih događaja u organizaciji gradskih kulturnih ustanova, institucija i udruga.  Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić u četvrtak je na konferenciji za novinare rekla kako je cilj manifestacije komunicirati kulturne projekte s lokalnim stanovništvom, ali i podići svijest javnosti o važnosti i značaju kulturne baštine u europskom, regionalnom i nacionalnom kontekstu.

 "Baština nas oblikuje, naslijeđe utječe na naš identitet, a mi smo toga u Dubrovniku duboko svjesni. Vjerujem da će se u programu prepoznati slogan manifestacije „prošlost susreće budućnost“, izjavila je Tepšić.  Napomenula je kako je program vezan i na međunarodni skup o projektima u baštini "The best in heritage", a naglasak programa će biti na temi obnove Orlandovog stupa, u najavi 600. obljetnice njegova postavljanja koja se obilježava iduće godine.

 "Nakon mikroskeniranja stupa i monitoringa utvrdit će se razmjeri oštećenja, a potom slijedi obnova. Zavod za obnovu Dubrovnika predstavit će krajem rujna ekspertizu stanja. Cjelovitu skrb o obnovi preuzeo je Hrvatski restauratorski zavod, dok je financijska sredstva za obnovu omogućilo Vijeće za kulturnu baštinu Ministarstva kulture", rekla je Tepšić.  Istaknula je i značaj 2019. godine u kojoj se, osim što je proglašena Orlandovom godinom, obilježava i 40 godina upisa Dubrovnika na listu zaštićenu materijalne baštine UNESCO-a, 10 godina upisa Feste svetog Vlaha na reprezentativnu listu nematerijalne baštinu UNESCO-a te 70. obljetnica Dubrovačkih ljetnih igara.

Pročelnica gradskog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje izjavila je kako su dubrovačke kulturne ustanove, uz svoje redovne programe za rujan, pripremile i posebne programe. "Uz šesnaest koncerata imat ćemo niz izložbi, predavanja, predstavljanja i radionica kojima ćemo promovirati kulturnu baštinu", izjavila je Hilje.

U programima Dana kulturne baštine sudjeluju Dubrovački simfonijski orkestar, knjižnice Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik, Dubrovački muzeji, Prirodoslovni muzej, Folklorni ansambl Linđo, Dom Marina Držića, Kazalište Marina Držića i Dubrovačke ljetne igre. Svojim programima manifestaciji su se priključili Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski restauratorski zavod, Društvo arhitekata Dubrovnik, udruga "Sve ostalo je glazba", Laus akademija, Turistička zajednica grada Dubrovnik i ogranak Matice Hrvatske u Dubrovniku.