UČENICI HRVATSKE NASTAVE IZ CG NA 2. MALOM FESTIVALU FOLKLORA I BAŠTINE U OSOJNIKU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2013. - 12:12
Autor: 

U Osojniku, lijepom selu u blizini Dubrovnika, 15. lipnja održao se drugi po redu "Mali festival folklora i baštine". Festival je okupio 400 najmlađih ljubitelja plesa, pjesme i tradicije. Među njima bila je i skupina djece hrvatske nastave u Crnoj Gori sa svojom nastavnicom Anom Šarčević. Na Festivalu oni su predstavili dio baštine Bokeljskih Hrvata.
Na ovom sjajno organiziranom i dobro posjećenom Festivalu, osim učenika hrvatske nastave u Crnoj Gori, nastupilo je još 12 dječjih skupina: KUD Čilipi, KUD Metković, KUD Ponikovska poskočica, FA Linđo Dubrovnik, K.U.U. Izvor Zaton mali, KUD Humski glas Neum, KUD Stjepan Radić Pridvorje, KUD Kumpanija, Udruga Dubrovački primorski svatovi, HKUD Hutovo BiH, FA Turopolje – Velika Gorica i KUD Sv. Juraj Osojnik. Djeca su se trudila što bolje prezentirati tradiciju i običaje svojega kraja, a publika je njihove nastupe rado nagrađivala zasluženim pljeskom.

Bogat dramsko-folklorni sadržaj ovogodišnjeg Festivala bila je prilika i za proslavu dvadesete godišnjice oslobođenja Osojnika te početka obnove sela. Osojnik je za vrijeme Domovinskog rata bio jedno od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika zbog čega je veoma stradao. Zahvaljujući donacijama švicarske Vlade te lokalnog povjerenika za obnovu Pava Handabake, Osojnik je obnovljen. Uz brojne visoke uzvanike, na Festivalu je nazočna bila i predstavnica švicarske vlade Magdalena Lesjak iz Agencije za pomoć i obnovu koja djeluje pri Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske.
Učenici koji pohađaju hrvatsku nastavu u Kotoru i Tivtu prije svojeg nastupa na Festivalu posjetili su Dubrovnik. Gospođa Inga Živkušić iz Turističke zajednice grada Dubrovnika djeci je približila znamenitosti ovoga grada jedinstvene ljepote te neizmjerno bogate kulturne povijesti.