Kotorskabiskupija.me

Nakon što je ovogodišnje Lode (pohvale) sv. Tripunu izrekao župnik Dobrote i Kotora, don Ante Dragobratović, dobili smo više upita kako od medija, tako i od brojnih pojedinaca zašto ta svečana dužnost nije povjerena novoizabranom Malom admiralu. Budući da se prema našem razumijevanju radi o delikatnoj situaciji, smatrali smo da, radi očuvanja dostojanstva onih koji se to najviše tiče, u prvom redu obitelji Malog admirala, a zatim i same Bokeljske mornarice, to nisu pitanja o kojima bi se trebalo raspravljati u javnosti.

Na ostatcima benediktinske opatije na Ratcu (župa Sutomore) svečanim misama u 10 i 18 sati proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa. U zakazano vrijeme okupili su se vjernici župa Šušanj, Brce, Sutomore, Bar i drugih okolnih mjesta, a pridružili su im se i turisti koji borave na crnogorskoj obali.

Apostolska pokorničarna potvrđuje i produžuje za cijeli mjesec studeni 2021. sve duhovne blagodati već dodijeljene 22. listopada 2020. godine.

Ponovimo, radi se o sljedećim odredbama koje je odobrio papa Franjo:

U subotu, 16. listopada 2021. u kotorskoj katedrali s početkom u 18 sati biti će svečano otvaranje Sinodalnog puta u našoj biskupiju, a na nedjeljnim misama narednog dana, Sinodalni put započet će na svim župama.


Što je to sinodalni put objašnjava nam biskup Ivan u svojem pozivnom pismu:

 

Poštovani!

Svečanosti u čast Sv. Tripuna, mučenika, zaštitnika grada i biskupije održat će se prema  istaknutom programu.

U ponedjeljak, 27. I., Lode – pohvale u čast sv. Tripuna izreći će ovogodišnji Mali admiral Karlo Ribica. Od 30. do 1. II. svaki dan, s početkom u 18 h bit će trodnevna duhovna priprava.

Subota, 04. studenog 2017.

U ponedjeljak, 6. studenog započinje trodnevnica u čast bl. Gracije iz Mula. Svakog dana trodnevnice, 6., 7., i 8., studenog, sv. mise su u 16 sati u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana. Predvodi i propovijeda fra Ivan Miklenić OFM, gvardijan samostana sv. Križa u Varaždinu.

Početkom mjeseca studenog Crkva slavi zapovijedanu svetkovinu Svih svetih (1. studenoga), te sljedećeg dana (2. studenoga) Dušni dan. U tim svetim danima oči svih vjernika uprte su u razmatranje nebeskog blaženstva svih naših predaka u vjeri, koji su po zaslugama svog krjeposnog kršćanskog života zaslužili ući zajedništvo nebeske Crkve, u vječnu radost svetaca Božjih. Također se sjećamo i svih dragih pokojnika, za koje na poseban način prikazujemo sv. mise i molitve. Podsjećamo sve vjernike da u periodu od 1. do 8. studenog mogu dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti za pokojne.

foto: don Siniša Jozić

U svetištu sv. Leopolda B. Mandića u Padovi, jutros je u 6,30 bila jutarnja molitva, nakon koje je uslijedila kratka služba ispraćaja relikvije tijela sv. Leopolda. Volonteri Croce Verde unijeli su sarkofag sa tijelom sv. Leopolda u vozilo, te je pod pratnjom Carabiniera započeo povijesni dolazak relikvija sv. Leopolda u njegov rodni grad, kojeg je svetac za svog ovozemaljskog života posjetio prije 90 godina kada je došao na sprovod svom bratu Nikoli, te se u njemu zadržao mjesec dana. Sljedeća postaja hodočašća tijela biti će grad Zadar.

Ponedjeljak, 11. rujna 2017.

Turistička organizacija Herceg Novog priredila je depliant s informacijama o parkiralištima i drugim potrebnim uputama, kao i korisnim telefonskim brojevima za hodočasnike koji će u Herceg Novi doći u organiziranim grupama ili u osobnom aranžmanu.

Dječački zbor "Cumnor House Choristers" održat će koncert u katedrali – bazilici sv. Tripuna 14. lipnja s početkom u 19 h.

Zbor čine dječaci između 8 i 13 godina starosti, polaznici Cumnor House škole iz Surreya, koji u sklopu glazbenog odjela škole redovito održavaju probe dva puta tjedno. Sam glazbeni odjel škole Cumnor House rado navodi podatke o svom radu: oko 200 individualnih instrumentalnih sati tjedno, redovite koncerte, muzičke zborove i 12 ansambala.

Stranice

Subscribe to RSS - Kotorskabiskupija.me