Svetkovina Uznesenja BDM u svetištu Gospe od Ratca

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 22. kolovoza 2022. - 15:44

Foto:kotorskabiskupija.me

Na ostatcima benediktinske opatije na Ratcu (župa Sutomore) svečanim misama u 10 i 18 sati proslavljena je svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa. U zakazano vrijeme okupili su se vjernici župa Šušanj, Brce, Sutomore, Bar i drugih okolnih mjesta, a pridružili su im se i turisti koji borave na crnogorskoj obali.

Misno slavlje u 10 sati predvodio je upravitelj svetišta Gospe Ratačke don Dejan Turza, koji je nakon euharistijskog slavlja pozvao prisutne da poput benediktinskih redovnika izmole Srednji čas Časoslova, te se s cijelom Crkvom sjedine u molitvi psalama.

Svečano misno slavlje u 18 sati, u kojem je sudjelovao veći broj vjernika, predvodio je barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, a prigodnu homiliju uputio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja. Na početku misnog slavlja sve je nazočne pozdravio župnik Turza te posebno pohvalio prisutnost dvojice pastira, nadbiskupa i biskupa, koji svojim bratskim zajedništvom sve svoje vjernike pozivaju na zajedničku molitvu i suradnju. Nadbiskup Rrok se pridružio pozdravima upravitelja svetišta te nazočne hodočasnike pozvao na sjedinjenje u molitvi i na obnovu vjere.

Biskup Ivan je u svojoj propovijedi pozdravio roditelje koji su došli sa svojom djecom, osobito majke, koje dovode svoju djecu k oltaru i podržavaju ih u raznim kršćanskim aktivnostima. Zahvalio je i časnim sestrama iz Petrovca i Bara koje su predvodile liturgijsko pjevanje. Nakon kratkog povijesnog osvrta o uspostavi svetkovine Velike Gospe, biskup Ivan je istaknuo važnost proglašenja dogme – istine o Uznesenju Blažene Djevice Marije (papa Pio XII., 1. XI. 1950.). Ovo je potvrda da Crkva živo vjeruje da sve ono što Bog obeća, to izvrši. (…) Uznesenjem BDM dušom i tijelom na nebo počašćeno je cijelo čovječanstvo i osmišljen je život svakoga čovjeka“, naglasio je biskup Štironja. Potom je dodao da se znakovitost poruke Uznesenja Marijina očituje osobito u tomu što se „vremenito pretače u vječno, zemaljsko u nebesko, smrtno u besmrtno“.

Gospa nije razumjela sve što je proživljavala, kao što ne razumijemo ni mi. No, promatrajući Marijino predanje Bogu, kako je kazao biskup Ivan, vjernici se okupljaju u svetištima moleći njezin zagovor kako bi obnovili svoju vjeru i kako bi mogli vršiti Božju volju. „Današnja svetkovina Gospina uznesenja na nebo znak je da Otac nebeski ne zaboravlja žrtvu i nastojanje svoje djece. To je istinska slika onoga što i nas čeka kao sinove i kćeri Božje“.

Mons. Štironja se zatim osvrnuo na liturgijska čitanja koja su puna poticaja. Među biblijskim tekstovima predviđenim za ovu svetkovinu susrećemo napetosti između zmaja i trudnice u kojoj prepoznajemo Gospu, Majku Isusa Krista, vladara svega svijeta, koja satire zmaja. Ta je slika važno ohrabrenje za današnje vjernike, kazao je biskup Ivan. Iako nam se često čini da zlo prevladava u današnjem svijetu, ipak postoji put kojim pobjeđujemo, a na tom putu Gospa nam je suputnica. „Zato svakodnevno ispitujemo savjest budno bdijući i pazeći da se ne bismo pridružili starom Adamu. Treba nam Uskrsnuli Isus – Novi Adam, koji je pobijedio zlo i tamu, svaki oblik grijeha i smrti, postati primjer. Evanđeoski tekst svetkovine (Lk 1,39-56) svojevrsni je hvalospjev susretu Gospe i njezine rođakinje Elizabete ili bolje rečeno lirski prikaz susreta dvojice Sinova: Isusa i Ivana Krstitelja.

Znademo da Marijin život nije samo pjesma. Volja Božja uključuje i kušnje, bol i poteškoće. Tu je misao biskup naglasio na kraju svoje homilije i kazao da je i naš život okićen radošću i veseljem, ali i raznim kušnjama. Zato ostanimo vjerni svojoj Majci Gospi od Ratca kao i svome Spasitelju Isusu“. Na kraju misnog slavlja upravitelj svetišta je zahvalio svima nazočnima te zaželio da im Gospa, Blažena Djevica Marija uznesena na nebo usliši hodočasničke molitve i žrtve. I biskup Ivan se pridružio istim željama posebno zahvalivši nadbiskupu na euharistijskom i bratskom zajedništvu čestitavši mu sutrašnji blagdan sv. Roka. Vjernici su se razišli svojim kućama radosni i zahvalni Bogu za darovane milosti po zagovoru Majke Božje Gospe Velike.

Izvor: kotorskabiskupija.me