Slobodna Evropa

Namjera Hrvatske da bivši logor na Golom otoku proda ili iznajmi za turističke turističke svrhe izazvala je kontroverzne reakcije, ali i iznova pokrenula pitanje statusa golootočkih žrtava i odnosa države i društva prema njima.

Među više desetina nekretnina u državnom vlasništvu koje je hrvatska Kancelarija za upravljanje državnom imovinom odlučila da proda ili iznajmi, našao se i bivši logor na Golom otoku koji je tokom političkog sukoba rukovodstva Jugoslavije i Sovjetskog Saveza '48. godine bio je namijenjen pristalicama Staljina.

Najveći solarni brod na svijetu će pomoći ekspertima u podvodnom istraživanju koje ima za cilj mapiranje jednog od najstarijih sela u Europi.

Posada solarnog broda MS Turanor PlanetSolar se nada da će demonstrirati moć "zelene" tehnologije mapiranjem potopljenog sela starog više tisuća godina.

Brod PlanetSolar je dug 35 metara, a širok 23 metra, a jedan od njegovih zadataka je dokazati ljudima da je plovidba oceanima moguća korištenjem samo solarne energije.

Svjetski lideri su se okupili u Belgiji, na jednoj od brojnih manifestacija kojima se obilježava stogodišnjica I svjetskog rata. U svim državama koje su učestvovale u prvom velikom ratu, održavaju se komemoracije, od Velike Britanije do Australije.

Glavna manifestacija, na kojoj se okupila većina svjetskih lidera, održava se u belgijskom Liegeu, gdje su 5.augusta 1914.godine, njemački vojnici prešli granicu i napali grad.

Stranice

Subscribe to RSS - Slobodna Evropa