Željko Rutović

Četvrtak, 10. studenog 2022.

Uticaj medija na ljudsko iskustvo tema je civilizacijskog dijaloga u okviru kojeg egzistiraju mišljenja i pogledi na pitanja koja su stara koliko i sami mediji. Kao pitanje usmjerenja ljudskog duha i katalizatora društvenih struja i tendencija posredstvom medija između ostalog, posmatramo – doživljavamo fenomenologiju iluzije slobode i privida izbora. U opozitu ovih pojmova u okviru kojih informacija postaje najznačajnija roba, ostaće čovjek sa svojim ( ne ) mogućnostima koje voljno ili ne, sudjeluju – legitimišu pojavnu stranu medijskog pri – kazivanja.

Četvrtak, 16. lipnja 2022.

Ostaće zapisano za sjećanje i nauk, Fahrudin Mešković Fehro, vlasnik restorana "Kod Fehre" kod Lašve u Busovači, kao odgovor na gostoprimstvo koje su Crnogorci pokazali navijačima BiH u Podgorici, pozvao je da ugosti svakog navijača fudbalske reprezentacije Crne Gore koji u septembru dođe u Zenicu na revanš utakmicu.

Utorak, 03. svibnja 2022.

Ovako, povodom događaja na Cetinju 5. septembra 2021. godine, izazvanih helikopterskim ustoličenjem poglavara Crkve Srbije u Crnoj Gori, kaže u ekstazi govora mržnje (što će biti predmet vještačenja) ovdašnji komandant Protivterorističke jedinice Uprave policije: 

"Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili, nego raščistili tamo tu bagru...". 

Utorak, 08. ožujka 2022.

Bježanje sa terena ne znači da teren ne postoji. Prije ili poslije, na njega će se vratiti - i lopta i Poslovnik

 Donio bi svoju loptu a sa njom i svoja pravila po kojima je morao "pobijediti". 

Pravila su se mijenjala u toku igre, izmišljao bi nova, dotad nepoznata, kako bi njegova ekipa, kršeći sva regularna, nekako "pobijedila". 

Četvrtak, 24. veljače 2022.

Riječ o knjizi „Dirigovana stvarnost: Tragovi ljudskog opstanka“, Abaza Dizdarevića

Seobe kroz istoriju ne bijahu tek tako izraz volje ljudskog roda, već najčešće kao tragovi ljudskog opstanka bijahu prisilne, izazvane ratom, siromaštvom ili ekološkim katastrofama. 

Utorak, 22. veljače 2022.

Crnogorski književnik Željko Stanjević (1962 - 2009), pisac kratke proze i romana, autor je kultne knjige PREĆERIVANJA, koju čitalačka publika doživljava kao simbol svojevrsne enciklopedije ovdašnje svakodnevice.

U intervjuu povodom objavljivanja knjige, autor je ironično, a sada sa distance futuristički kazao: "Popovima i političarima ostavljam da se njome bave".

Gledajući današnju političku (nad)realnost, književna vizija rječito zbori da su popovi, političari i prećerivanja na svom terenu evo četrnaest mjeseci. 

Četvrtak, 10. veljače 2022.

Slika bivše ministarke na zidu štrčaće u odnosu na sve druge. Opominjaće ta slika sve buduće administracije na svjedočanstvo jednog političkog nepočinstva kojim se satiralo svako slovo crnogorskog duhovnog, kulturnog i istorijskog imena.

Za razliku od nje koja je skinula fotografiju svog prethodnika Damira Šehovića sa zida ministarstva, sliku bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, samodeklarisane žene četnika, neće dirati niko.

Ponedjeljak, 07. veljače 2022.

Zatvorili su klerikalni apostoli poglavlje jednog kafkijanskog procesa za koje su vjerovali da ga neće nikad zatvarati. 

Četrnaest mjeseci po svojim mjerilima demagoško - palanački "oslobodioci" zatvarali su (van)institucionalnim putem đe su god mogli iskre nade uljuđenog građanskog društva i vrijednosti civilizacije smisla u kojoj politika podrazumijeva odgovornost ozbiljnih i odgovornih ljudi. 

Ponedjeljak, 31. siječnja 2022.

Neupućeni posmatrač, politikološki studijski prolaznik kroz našu zemlju, cinik društvenih zbivanja, komentator ili slični profil, prateći postavgustovsku situaciju pomislio bi da je “oslobodilačka” vlast jednim od svojih prvih ukaza ukinula rad nevladinog sektora. 

Subota, 22. siječnja 2022.

U političkoj praksi i (ne)kulturi prepoznati su kao preletači, prevrtači, petokolonaši, čiji je zajednički imenitelj politički nemoral, neetičnost, neiskrenost, podlost, licemjerstvo, nedovršeni personalni identitet. 

Iz takvog socio-kulturološkog rama i odsustva temeljnih vrijednosti i principa, reprodukuju se za vlast privilegija pohlepni pojedinci, naprečac preobraćeni poklonici (svake) nove vlasti, ambiciozni sitnosopstvenički sebičnjaci, spremni da uvijek i iznova služe novom gazdi. Takvo služenje ne poznaje ideologije, ideale, ciljeve i vrijednosne političke stavove. 

Stranice

Subscribe to RSS - Željko Rutović