„U svjetlu kulture“ s multimedijalnom umjetnicom Monikom Marku

Emitirano: 
Ponedjeljak, 30. listopada 2017.

U današnjoj emisiji „U svjetlu kulture“ razgovarali smo s multimedijalnom umjetnicom Monikom  Marku iz Tivta, koja živi u Milanu. Angažirana je na polju grafičkog dizajna i multimedijalne umjetnosti.

Umjetnički život i školovanje je započela 2001. godine u Srednjoj likovnoj školi "Petar Lubarda" na Cetinju na smjeru Grafički dizajn. Tijekom školovanja dobila je mogućnost da bude upućena na međunarodnu razmjenu učenika u SAD, što je i prihvatila. Ovo usavršavanje je presudno utjecalo na njezinu odluku da školovanje nastavi u inozemstvu. Školovanje nastavlja na prestižnoj  Akademiji likovnih umjetnosti “Di Brera” u Milanu (Italija), gdje završava osnovne studije 2009.  godine na odsjeku: Progettazione Multimediale (Multimedijalni dizajn). Produžava školovanje na specijalističkim i magistarskim studijama iste Akademije, odsjek: Cinema e Video - Nuove tecnologie per l'arte (Film i video - Nove tehnologije u umjetnosti) gdje magistrira 2011.  godine.U Milanu boravi od 2005.  godine gdje realizira mnogobrojne projekte iz grafičkog i multimedijalnog dizajna između ostalih surađujući i s  veoma prestižnim i renomiranim dizajnerskim studijima:  Fullscream i Brid Marketing sa kojim je imala priliku da radi na projektima za: Mtv Italija, Sky , Turner Broadcasting, Diesel, Algida, Erminio Perocco, Zepter International i mnogim drugim...

Izložbe i nagrade:

1998.  – Dobitnica Vukove nagrade na državnom likovnom natjecanju  u Tršiću, Srbija. Najmlađa sudionica  i jedina predstavnica  Crne Gore.

2005.  - Galerija “Plavi dvorac”, Cetinje -  kolektivna izložba.

2005.  - Galerija “Centar”, Podgorica  -  kolektivna izložba.

2005.  - Hotel “Bijela Rada”, Bijelo Polje -  kolektivna izložba.

2010. - Video “Anima Sentinella” Tanexpo Bologna (Italija).

2016.  - “Paesaggi Italiani” II . edizione Galerija Giulliani, Castello Ducale di Fiano Romano, Rim (Italija) - kolektivna izložba.

2016 . – Video instalacija “4 Elementi”, video projekcija na fasadi basilike “Santo Spirito” tijekom “Flight Festival”, Firenca (Italija).

2017 . – “Galerija Ljetnikovca Buća" Tivat (Crna Gora - Montenegro). Multimedijalne video instalacije i grafički radovi. Samostalna izložba.