IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. studenog 2011. - 13:21
Autor: 

Slijedom Odluke predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića, raspisani su Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor.
Glasovanje za Izbor zastupnika za Hrvatski Sabor, u dane 3. i 4. prosinca 2011. godine održat će se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske ul.Vlada Ćetkovića 2, Podgorica te u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske Trg od oružja bb, Kotor. Glasovanje u navedene dane traje od 07,00 do 19,00 sati.

Pregled popisa birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva uprave www.uprava.hr, a birače bez prebivališta u Republici Hrvatskoj i s prebivalištem u Gradu Zagrebu u Središnjoj evidenciji popisa birača i birača upisanih u popis birača Grada Zagreba putem www.zagreb.hr
Hrvatski državljani u Crnoj Gori na dan izbora mogu glasovati prema svom upisu na popis birača.
Za dodatne informacije možete se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske Podgorica Vlada Ćetkovića 2, Crna Gora Telefon: (+ 382) 20 269 760; fax: (+382) 20 269 810
Prema odredbama zakona i propisa kojima se uređuje pitanje parlamentarnog predstavništva, u 7. saziv Sabora bira se 151 zastupnik. U deset izbornih jedinica bira se po 14 zastupnika, u 11. izbornoj jedinici (dijaspora) biraju se 3 zastupnika, a u 12. izbornoj jedinici bira se ukupno 8 zastupnika nacionalnih manjina. Do promjene ukupnog broja zastupnika u odnosu na 6. saziv sa 153 zastupnika, dolazi radi ustavnih promjena prema kojima je dijaspora u Saboru predstavljena s 3, umjesto u prethodnom sazivu s 5 zastupnika.
Nakon provedenih izbora, Predsjednik Republike Hrvatske saziva konstituirajuću sjednicu Sabora.