CRNOJ GORI USLOVNI DATUM PREGOVORA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. prosinca 2011. - 11:11
Autor: 

Crna Gora bi pregovore sa Evropskom unijom (EU) mogla početi u lipnju naredne godine, pod uslovom da do tada ispuni uslove u vezi sa implementacijom reformi.
Sjednica Evropskog savjeta (ES), koga čine šefovi 27 država i vlada zemalja članica EU, održana je u noći između četvrtka i petka do ranih jutarnjih sati, a nastaviće se poslije kratke pauze potpisivanjem pristupnog ugovora sa Hrvatskom.

Predsjednik savjeta Herman Van Rompej rekao je na konferenciji za štampu da je cijeli tok prvog dijela sesije bio posvećen krizi u evrozoni, a da će se o proširenju raspravljati tek kasnije tokom dana.
Medutim, prema nacrtu zaključaka dostavljenom Tanjugu, a koji su potvrdili diplomatski izvori, Savjet je već donio odluke o pitanjima vezanim za proširenje, a njihovo zvanično objavljivanje očekuje se u petak popodne. Prema dokumentu, u tački 15 se kaže da bi oni mogli da počnu u lipnju 2012, kada će Savjet preispitati napredak Crne Gore u implementaciji reformi, sa posebnim fokusom na vladavinu zakona, poštovanje fundamentalnih prava i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Evropska komisija je zadužena da do tada sačini izvještaj na osnovu kojeg će Savjet odlučiti o datumu početka pregovora. Odlučeno je da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u martu naredne godine, pod uslovom da ostvari dalji napredak u dijalogu sa Prištinom i pomogne da se omogući slobodno kretanje Euleksu i Kforu. Diplomatski izvor iz misije Njemačke pri EU potvrdio je Tanjugu vjerodostojnost dokumenta i objasnio da je zvanično objavljivanje odluke odloženo iz protokolarnih razloga.
MINA/TANJUG