KOTORANI I PERAŠTANI NA LEPANTU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. prosinca 2011. - 11:05
Autor: 

Sinoć je u palači „Bizanti" dr Gojko Čelebić održao predavanje o učešću Kotorana i Peraštana u boju kod Lepanta 1571g.
Prilikom rada na doktorskoj tezi o autoru Don Kihota, Miguelu de Servantesu, koji je i sam učesnik bitke kod Lepanta, dr Gojko Čelebić je u Nacionalnoj biblioteci u Madridu, došao do zanačajnih podataka o herojskom učešću Peraštana i Kotorana u ovom povjesnom boju.

U jednoj od najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, kod Lepanta, 7. listopada 1571., sukobile su se snage kršćana i turaka. U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepant) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade.
U boju je potopljena kotorska galija "Sveti Tripun" na kojoj je stradao i njen zapovjednik Jeronim Bizanti a svoj značajan doprinos pobjedi dali su i Peraštani koji su služili na brodu mletačkog dužda Sebastijana Veniera kao počasna straža glavne ratne zastave sv. Marka, dok je pilot na admiralskoj lađi Ivana Austrijskog bio je Peraštanin Petar Stjepkov Marković. Njemu je prije isplovljavanja iz Španjolske osobno priznanje odao kralj Filip II.
Papa Pio V u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova. Na brodovima je bilo 80 000 ljudi, a među njima 30 000 vojnika te 50 000 mornara i veslača. Sa naše strane obale Jadrana u Lepantskoj bitki sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, a sveukupni broj naših vojnika posade i galijota bio je veći od 6000. U ranim poslijepodnevnim satima 7. listopada 1571 godine Sveta liga izvojevala je pobjedu, osmanski admiral Ali-paša je u boju poginuo, što je konačno označilo kraj turske dominacije na Mediteranu.
Predavanje je organizirala Skala radio.
Audio: Dr. Gojko Čelebić