SJEĆANJE NA IVA BRKANOVIĆA“ U CRKVI SV. DUHA U KOTORU

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. prosinca 2011. - 8:05
Autor: 

"Sjećanje na Iva Brkanovića" naziv je koncerta koji će Muzička škola „Vida Matjan", u suradnji sa cetinjskim Fakultetom muzičke umjetnosti, organizirati 27. prosinca u 19 sati, u Crkvi Svetog Duha u spomen na tog poznatog skladatelja rođenog u Kotoru prije 105 godina.
- Gudački orkestar koji vodi mlada profesorka Dušica Kordić izvešće „Konćertino za gudače" a na sceni će ih podržati i studenti Muzičke akademije sa Cetinja sa kojima radi prof. Radovan Papović. Biće izvedene kompozicije za dječji hor, pjesme i igre za violinu i klavir i arija „Jele" iz opere „Ekvinocij" – kazala je ravnateljica škole „Vida Matjan" Marina Dulović.
Orkestrom škole ravnat će Radovan Papović, a dječijim horom Laura Jovanović. Od solista učestvovaće prof. Ana Mihaljević, Andrea Orlando, Dušica Kordić, Milica Zdravković, Aleksandra Dobriša i učenica Laura Pavličević.

Antologijski dometi
Ivo Brkanović je muzičko obrazovanje stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao učenik Frana Lotke, Franje Dugana i Blagoja Berse, a usavršavao se u Parizu. Bio je horovođa i dramaturg Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, direktor Zagrebačke filharmonije te profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Intenzivno se bavio muzičkom publicistikom i bio predsjednik Udruženja skladatelja Hrvatske. Prve skladateljske uspjehe postigao je djelima za hor, a velikim instrumentalnim i vokalno-instrumentalnim oblicima imao je antologijske domete. Za sobom je ostavio značajna djela među kojima pet simfonija, brojne kvartete i oratorijume, kao i tri opere – „Ekvinocij", „Zlato Zadra" i „Heloti".
Pučini u Crkvi Svetog Duha
Ravnateljica škole Marina Dulović najavila je i da će 11. ožujka 2012. godine, kada škola slavi 65 godina postojanja, u Crkvi Svetog Duha, premijerno biti izvedena opera italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija ,,Sestra Anđelika".
- Glavni inicijator i organizator je profesorica Mirela Šćasni, koja je utemeljila solo pjevanje u Crnoj Gori radeći predano dugi niz godina. Izvođači su njeni bivši učenici, sadašnji i mladi profesori. Projekat predstavlja svojevrsnu novinu, naročito u producentskom iskustvu škole, izazov je za mlade izvođače a za publiku, vjerujemo da će biti događaj koji će zavrijediti pažnju – kazala je Dulović.
V. S.
/Pobjeda/