KONCERT U SPOMEN NA IVANA BRKANOVIĆA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. prosinca 2011. - 11:27
Autor: 

U spomen na poznatog hrvatskog skladatelja Ivana Brkanovića, rođenog u Kotoru na današnji dan prije 105. godina, muzička škola "Vida Matjan" u suradnji sa cetinjskim Fakultetom muzičke umjetnosti, u crkvi Svetog Duha priredila je koncert pod nazivom "Sjećanje na Iva Brkanovića".
Učenici, profesori, dječji zbor srednje glazbene škole te studenti fakulteta iz Cetinja izveli su poznata Brkanovićeva djela "Deset pjesama za djecu malu kao Željko", "Bez nane", "Svita za male", "Dubi-dubi", "Oj goro jelova", "Pjesma i igra", "Uspavanka"...

Nastupili su dječiji hor Muzičke škole iz Kotora pod vođstvom dirigentice Laure Jovanović koji su izveli "Deset pjesama za djecu malu kao Željko" a u nastavku programa sporanistice Milica Zdravković i Aleksandra Dobriša, violinistica Dušica Kordić, pijanistkinje Ana Mihaljević i Andrea Orlando, i na kraju Concertino za gudački orkestar koji su izveli učenici škole i studenti Muzičke akademije sa Cetinja, pod dirigentskom palicom Radovana Papovića.
Pismo zahvalnosti Muzičkoj školi "Vida Matijan" uputio je sin Iva Brkanovića Željko, a pročitao ga je Niko Kondanari rođak pokojnog skladatelja.
O skladateljevu liku i djelu govorila je ravnateljica škole "Vida Matjan" Marina Dulović.
Brkanović je glazbeno obrazovanje stekao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao učenik Frana Lotke, Franje Dugana i Blagoja Berse, a usavršavao se u Parizu. Bio je zborovođa i dramaturg Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ravnatelj Zagrebačke filharmonije te profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Intenzivno se bavio muzičkom publicistikom i bio predsjednik Udruženja skladatelja Hrvatske, a 1983. postaje izvanredni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti.
Godine 1934. pred svoj diplomski ispit mladi Brkanović je u Kotoru održao veoma zapažen koncert. Ispred katedrale Sv.Tripuna dirigujući svoja djela, uz sudjelovanje sjedinjenih zborova Sv.Tripuna i Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo, što govori o suživotu i zajedništvu tog razdoblja kulturne i glazbene prošlosti Kotora.
Njegov bogati skladateljski opus bilježi oko 125 dijela i to 15 orkestarskog tipa (od čega pet simfonija), sedam komornih, pet glazbeno scenskih, 84 vokalna i 11 vokalno instrumentalnih. S atributima stvaranja antologijskih djela posebnu poplarnost kao i vrlo značajnu vrijednost imaju njegova djela - solo pjesme "Uspavanka" i "Bez nane", zborske kompozicije "Lička svita", "Bokeljsko kolo", "Konavosko pirovanje" i "Krijes planine", Prvi i Drugi gudački kvartet, "Druga simfonija", "Triptihon", kao i opere "Ekvinocij", "Zlato Zadra", "Heloti" i "Hod po mukah".
Izbor skladbi za večerašnji koncert napravio je Brkanovićev sin Željko, također skladatelj.
 
Audio: Ravnateljica muzičke škole  Vida Matijan Marina Dulović

Audio: Niko Kondonari