BOKEŠKA MASLINA NA SAJMU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 24. siječnja 2012. - 19:57
Autor: 

U emisiji "Eko zeleno plava Boka" ugostili smo Vesnu Đukić , izvršnu ravnateljicu Maslinarskog društva "Boka" koja nam je kazala da je prošlogodišnja berba maslina bila veoma loša , da je mlin udruženja radio samo jednom te da je samljeveno malo više od tonu maslina. Uzrok lošeg uroda bila je suša, napad moljaca i rihitusa , kao i mnogi dugi štetočina. Iz Maslinarskog društva se nadaju da će im Ministarstvo poljoprivrede i općina omogućiti finansiske uslove da i ove godine organiziraju niz predavanja i obuka na temu maslinarstva.

Trenutno se pripremamo za nastup na Sajamu masline i vina u Bijeloj koji će se održati 11.2. u Centru za kulturu Bijela. Očekujemo veliki broj izlagača iz zemlje i regiona, a posebno iz Hrvatske te se nadamo velikoj posjećenosti.
Izvršna ravnateljica društva nam je potvrdila da će maslinari iz Boke učestvovati i na sajmu Zdrave prehrane i ljekovitog bilja u Dubrovniku krajem trećeg mjeseca.
Na pitanje da li je završen rasadnik za masline u Radanovićima, Đukićeva nam je kazala "rasadnik i dalje nije završen , situacija je ista kao i pretprošle godine, temelji su urađeni za taj objekat, a projekat nije nastavljen zbog nedostatka sredstava, Ministarstvo poljoprivrede i opština su nam obećali da bi trebali ove godine početi sa proizvodnjom naših prvih autohtonih sadnica maslina".
Audio: Maslinarsko društvo Boka -  Vesna Đukić